„Am început acum în fiecare minister şi autoritate să tăiem contracte din acelea dubioase. Am oprit total faimosul PNDI, l-am scos cu totul din finanţarea pe acest an şi pe viitor. Anul acesta era vorba de un miliard lei”, a spus Ponta.
El a precizat că toate economiile care urmează să fie efectuate de Guvern prin restrângerea unor astfel de programe vor fi utilizate la cofinanţarea proiectelor europene, în condiţiile în care, în acest moment, situaţia reală a capacităţii României de absorbţie este „mult mai rea” decât optimismul manifestat până în prezent.
Prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, primăriile încasau regulat fonduri din partea Guvernului pentru derularea lucrărilor la diferite proiecte.
Programele aflate în derulare prin PNDI vor fi închise în iunie, în urma negocierilor cu FMI, urmând ca MDRT să propună din iulie, pentru acest program, proiecte precum reabilitarea termică a locuinţelor sau reabilitarea centrelor istorice, a anunţat recent ministrul de resort, Eduard Hellvig.
În aprilie, fostul Guvern a decis redimensionarea PNDI, prin limitarea la maxim un miliard lei a banilor care pot fi cheltuiţi pentru proiectele din cadrul acestui program, fiind luate în calcul doar lucrările deja începute.
Agenţia MEDIAFAX anunţa atunci că programul va fi oprit din cauza constrângerilor bugetare, iar creditele de angajament aferente vor fi diminuate cu 15,9 miliarde lei, la aproximativ 5 miliarde lei, plăţile urmând să fie realizate doar pentru lucrările deja contractate.
Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, programat pentru perioada 2011-2020, este gestionat de ministerele Dezvoltării şi Mediului.
Prin acest program autorităţile îşi propuneau să reabiliteze 10.000 de kilometri de drumuri judeţene şi de interes local, să construiască o serie de obiective precum reţele de apă şi canalizare sau creşe şi grădiniţe şi să dezvolte infrastructura în domeniul gospodăririi apelor.