Potrivit unui comunicat, contractul de finanţare încheiat de MIPE cu BEI a fost aprobat în şedinţa de Guvern de joi. Finanţările în valoare de 300 milioane euro fac parte din „Investiţia 2 – Instrumente financiare pentru sectorul privat”, în valoare de 1,25 miliarde euro, din cadrul componentei 9 a PNRR – „Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare şi inovare”, care include o serie de reforme şi investiţii menite să consolideze mediul de afaceri autohton.
Contractul va fi gestionat de BEI, conform modelului fondului de fonduri, precizează MIPE.
BEI va gestiona finanţarea de 300 de milioane de euro prin două sub-fonduri, cu alocări iniţiale de câte 150 de milioane de euro, astfel: Împrumut implementat direct de BEI – suma alocată utilizată ca garanţie în numerar pentru fiecare împrumut va fi stabilită de către BEI şi nu va constitui mai mult de 35% din valoarea împrumutului BEI, fiind estimat un efect multiplicator de cel puţin 5,1 din valoarea fondurilor alocate, iar împrumuturile vor fi acordate pe o perioadă de maximum 15 ani pentru sectorul energetic şi de maximum 12 ani pentru toate celelalte sectoare; Produs de garantare intermediat de BEI – riscul de credit va fi asigurat pentru fiecare tranzacţie în parte, acoperind sumele neplătite în conformitate cu rata de garantare a împrumuturilor acordate de intermediarii financiari şi până la acoperirea maximă a riscului. Rata de garantare va fi stabilită la 80%; garanţia va fi acordată pe o perioadă de 15 ani (sau 25 de ani pentru proiectele implementate de municipalităţi). Pot fi incluse şi împrumuturile către beneficiari finali cu o scadenţă care depăşeşte durata garanţiei; este estimat un efect multiplicator de până la 6,25 din valoarea fondurilor alocate.
În cadrul celor două instrumente financiare gestionate de BEI, vor fi alocate fonduri astfel: minimum 100 milioane euro pentru intervenţii în domeniul climei; 50 de milioane de euro pentru intervenţii în domeniul digitalizării.
Conform estimărilor, prin aceste instrumente vor fi acordate peste 25 de finanţări pentru întreprinderi mari (cu peste 500 de angajaţi şi/sau o cifră de afaceri anuală de peste 50 de milioane de euro), entităţi publice (municipalităţi) şi vehicule cu scop special (Special Purpose Vehicle – SPV). Nivelul comisioanelor de management percepute de BEI a fost plafonat la 6% din sumă alocată, pentru întreaga perioadă de eligibilitate.
Suplimentar, viitoarele venituri obţinute din gestionarea celor două instrumente financiare, inclusiv cele din rambursări, vor fi utilizate pentru acordarea aceloraşi tipuri de finanţări şi după ce România va încheia implementarea PNRR, adică după 2026.
România beneficiază de fonduri în valoare de 29,2 miliarde de euro pentru implementarea PNRR, din care 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi şi 14,9 miliarde euro sub forma de împrumuturi.
Sursa foto: Wikipedia