Guvernul a aprobat Acordul privind finanţarea cu până la 48 milioane euro pentru controlul poluării cu nutrienţi

Guvernul a aprobat miercuri, printr-un memorandum, Acordul de principiu privind finanţarea cu până la 48 de milioane de euro pentru controlul poluării cu nutrienţi, informează Biroul de presă al Executivului, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 26 aug. 2015, 19:07
Guvernul a aprobat Acordul privind finanţarea cu până la 48 milioane euro pentru controlul poluării cu nutrienţi

Sursa citată precizează că memorandumul prevede ‘începerea negocierilor pentru contractarea unei finanţări în valoare de până la 48 de milioane de euro din partea Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD)’, fondurile urmând a susţine ‘continuarea proiectelor de management integrat al reducerii poluării cu nitraţi’.

‘Costul total al noului proiect se ridică la aproape 50 de milioane de euro, din care suma de 48 de milioane va fi acoperită din împrumutul BIRD care face obiectul acestui memorandum, diferenţa urmând a fi suportată de beneficiarii finali. Implementarea este estimată la o perioadă de 5 ani (2016 – 2020), ceea ce va permite şi o distribuire uniformă a costului proiectului pe ani’, precizează Guvernul.

Populaţia din zonele rurale ale României este cea mai expusă la poluarea cu nutrienţi, cauzată de practici agricole tradiţionale ce includ depozitarea şi folosirea neconformă a gunoiului de grajd, în zeci de localităţi apa nemaifiind bună pentru consum.

Ministerul Mediului va fi desemnat ca agenţie de implementare şi va realiza acest proiect prin Unitatea de Management a Proiectului Băncii Mondiale, existentă deja în cadrul instituţiei.

‘În prezent, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) desfăşoară Proiectul privind Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi, finanţat de BIRD cu un împrumut de 50 de milioane de euro şi asistenţă financiară nerambursabilă de 5,5 milioane de dolari de la Fondul Global de Mediu. Acest proiect urmăreşte susţinerea Guvernului României în implementarea Directivei Nitraţi, ce priveşte reducerea poluării cu nutrienţi a resurselor de apă şi sol ale României, incluzând Dunărea şi Marea Neagră. Proiectul aflat în implementare acoperă zonele declarate vulnerabile la poluarea cu nitraţi în anul 2006 (aproximativ 252 de comune)’, mai informează Guvernul.

Potrivit datelor oficiale, România nu a făcut, până la acest moment, obiectul niciuneia dintre cele 10 proceduri de infringement deschise împotriva unor state membre ale Uniunii Europene, fiind apreciat efortul depus de ţara noastră pentru introducerea Directivei Nitraţi.

Te-ar mai putea interesa și
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – Analiști
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – ...
ROBOR s-ar putea situa la 6,5% - 7,5% sau chiar 8% la sfârșitul anului, pentru a îngloba inflația, arată Adrian Codirlașu, președinte CFA. Motivația este dată de faptul că pachetul de......
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Constructorii chinezi de automobile se extind în Europa mizând pe prețuri competitive în diferite segmente de piață ...
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
Şeful diplomaţiei americane Marco Rubio a anunţat miercuri că Statele Unite ale Americii vor impune sancţiuni împotriva ...
Trump a anunțat șase țări că le crește taxele vamale pentru produsele exportate în SUA. Printre acestea se numără și Republica Moldova
Trump a anunțat șase țări că le crește taxele vamale pentru produsele exportate în SUA. Printre acestea se numără ...
Preşedintele american Donald Trump a trimis miercuri o nouă serie de scrisori către şase ţări, printre care Republica ...