Update: Când vor ajunge banii. Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale
Ministrul a arătat că prin hotărârea de guvern adoptată joi se pot declanşa în luna aprilie procedurile, astfel încât să poată fi virate pensiile înainte de Paşte.
„Astăzi avem două acte normative care ne facilitează posibilitatea de a da pensiile românilor înainte de sărbătorile pascale. Cele două sunt o HG şi, respectiv, un memorandum. Hotărârea de guvern este cea care ne permite să declanşăm procedurile instituţionale în luna aprilie, astfel încât banii să fie viraţi la timp atât Companiei Naţionale Poşta Română, care livrează aproape jumătate din pensiile românilor prin factorii poştali, cât şi de a alimenta conturile băncilor comerciale cu care Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, respectiv Casa Naţională de Pensii are convenţii, cele 22 de instituţii bancare, astfel încât acestea, la rândul lor, să poată face viramentele către români înainte de sărbătorile pascale. Estimările noastre sunt că atât Poşta Română, cât şi instituţiile bancare se vor încadra în graficul pe care l-am agreat, situaţie în care toţi românii vor primi pensiile înainte de Paşti. Data la care le vor primi pe cont este de 2-3 mai, în loc de 12 mai, data pe care o aveam în convenţie, iar data la care vor livra pensiile factorii poştali, până la 3 mai, inclusiv„, a spus Simona Bucura-Oprescu.
Ministrul a menţionat că a discutat atât cu reprezentanţi ai Poştei Române, cât şi ai instituţiilor bancare astfel încât pensiile să fie plătite în avans în luna mai.
„Aspectele care ţin de noi sunt procedurile astfel încât să fie viraţi la timp banii către cei cu care noi lucrăm şi de asemenea, ca toate aceste aspecte instituţionale să fie făcute la timp. Mai departe, organizarea internă, atât a băncilor, cât şi a Poştei Române, ţine de dânşii. Ceea ce pot să vă spun este că atât instituţional, cât şi informal, cu fiecare dintre aceşti parteneri am discutat deja încă de miercuri după-amiaza, de când domnul premier ne-a trasat sarcina, atât nouă, cât şi celorlalţi colegi din Guvern care ţin de declanşarea acestor proceduri, astfel încât pensiile să fie plătite înainte de Paşti”, a precizat ministrul Muncii.
Știrea inițială
Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor şi a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024, informează Ministerul Muncii printr-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook, relatează Agerpres.
„Pensiile aferente lunii mai se plătesc înaintea sărbătorilor pascale. La solicitarea premierului Marcel Ciolacu, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a iniţiat un proiect de Hotărâre de Guvern şi un Memorandum pentru ca plata pensiilor să poată fi făcută înaintea sărbătorilor pascale. Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor şi a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024”, se menţionează în comunicat.
Astfel, Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) urmează să vireze până în 30 aprilie sumele necesare către Poşta Română şi băncile comerciale cu care are încheiate convenţii pentru plata acestor drepturi.
„Devansarea plăţii pensiilor înainte de sărbătorile de Paşte presupune un efort susţinut pentru care vreau să le mulţumesc tuturor celor implicaţi, colegilor din minister, Casei Naţionale de Pensii Publice şi caselor teritoriale de pensii, băncilor comerciale cu care CNPP are încheiate convenţii şi, nu în ultimul rând, reprezentanţilor Poştei Române, care vor face eforturi pentru ca aceste drepturi să ajungă cât mai repede la pensionari”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura – Oprescu, citată în comunicat.
Pentru plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024, prin mandat poştal, va fi virată către Compania Naţională Poşta Română S.A. suma de 1,961 de miliarde de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv 339,359 de milioane de lei din bugetul de stat, iar către băncile comerciale suma de 6,347 de miliarde de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv 683,898 de milioane de lei din bugetul de stat.
Suma totală necesară pentru plata în avans a pensiilor se ridică la peste 9,331 de miliarde de lei.