Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli rectificat pentru anul 2024 al companiei Elcen

30 10. 2024
Elcen

Potrivit unui comunicat al Executivului, faţă de bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat, veniturile totale sunt estimate să scadă cu 23,39%, iar cheltuielile cu 23,79%, menţinându-se însă acelaşi nivel de profit brut aprobat anterior de 54,341 de milioane de lei.

„Modificarea acestor elemente bugetare este cauzată de factori independenţi de activitatea companiei”, se precizează în comunicat.

Astfel, veniturile obţinute din vânzarea energiei electrice s-au diminuat ca urmare a implementării OUG nr. 27/2022 cu completările şi modificările ulterioare şi a unei cereri mai scăzute de energie în prima jumătate a anului, tendinţă care se preconizează a continua şi în a doua jumătate a anului 2024. Producţia de energie electrică este influenţată de cea a energiei termice în cogenerare, cererea fiind redusă ca urmare a temperaturilor neobişnuit de ridicate faţă de media ultimilor ani, se explică în comunicat.

De asemenea, se înregistrează o reducere a veniturilor din vânzarea energiei termice ca urmare a realizărilor în scădere înregistrate în perioada ianuarie – iunie 2024, cu o tendinţă similară prognozată pentru restul anului (producţia şi vânzarea de energie termică a fost redusă semnificativ, în principal, ca urmare a temperaturilor ridicate înregistrate în sezonul de termoficare faţă de media ultimilor ani).

Conform Guvernului, nivelul rectificat al productivităţii muncii va înregistra o diminuare de 14,55% faţă de valoarea bugetată iniţial, respectiv cu 1,68% faţă de nivelul realizat în anul precedent, pe fondul scăderii producţiei de energie electrică şi termică, cu menţinerea câştigului mediu lunar pe salariat prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat.

„Cheltuielile de natură salarială şi ceilalţi indicatori economico-financiari nu vor suferi modificări, iar, la finalul anului 2024, ELCEN nu va înregistra plăţi restante”, conform comunicatului.

ELCEN a înregistrat pentru anul 2023 un profit brut de 138,35 de milioane de lei (122,36 de milioane de lei profit net) şi nu are programate pierderi pentru anul 2024.

Totodată, Electrocentrale Bucureşti SA şi-a propus un amplu program investiţional ce are drept scop înlocuirea actualelor echipamente şi instalaţii învechite care nu mai corespund din punct de vedere al respectării cerinţelor de producţie a mediului, al eficienţei şi siguranţei în funcţionare, prin atragerea de fonduri europene nerambursabile din Fondul de Modernizare sau alte surse de finanţare.