Guvernul a aprobat miercuri înființarea Registrului Utilajelor
„Constituim astfel o bază unică de date cu toate utilajele, echipamentele și instalațiile de care dispun în mod real constructorii care participă la licitații pentru proiectele de infrastructură de transport”, explică șeful Transporturilor.
Potrivit lui, autoritățile și companiile care lansează proiecte de interes public vor putea verifica dacă ofertanții sunt într-adevăr capabili să aducă în șantiere utilajele pe care le prezintă în oferte.
Registrul va funcționa în cadrul Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
„Până la 1 mai 2022 vom stabili tipul informațiilor accesibile în Registru și le vom pune la dispoziția Autorității pentru Digitalizarea României.
În momentul consultării, Registrul va genera automat comunicări în cazul suprapunerii perioadelor de utilizare a utilajelor, echipamentelor și instalațiilor”, adaugă Sorin Grindeanu.
Registrul unic va fi o bază de date electronică cu informații necesare pentru identificarea utilajelor și echipamentelor de care pot dispune operatorii economici care desfășoară activități în domeniul proiectelor de infrastructură de interes național, în vederea participării la procedurile de achiziții publice.
Scopul înființării Registrului unic este reprezentat de crearea unui mecanism de verificare, pentru autoritățile contractante, a disponibilității utilajelor și echipamentelor declarate de către operatorii economici ofertanți, ca fiind utilizabile în implementarea proiectelor de infrastructură de interes național.
În vederea participării la procedurile de achiziție publică în domeniul proiectelor de infrastructură de interes național, operatorii economici au obligația de a încărca în Registrul unic informațiile relevante cu privire la identitatea proprie și cu privire la numărul și identitatea utilajelor și echipamentelor de care pot dispune.