„Actul normativ asigură cadrul legislativ în materia privatizării care va permite executarea de către Electrica S.A. a Contractului de Privatizare în ceea ce priveşte exercitarea de către Electrica S.A. în calitate de Vânzător, a opţiunii de vânzare de acţiuni la ENEL Distribuţie Muntenia S.A. şi ENEL Energie Muntenia S.A.”, a spus Zaharescu.
Ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu, declara la începutul lunii august că un pachet de 13,7% din acţiunile Electrica Muntenia Sud vor fi vândute companiei Enel, urmând să se încaseze aproximativ 375 milioane euro.
Guvernul a aprobat exercitarea opţiunii de vânzare de către stat prin Electrica SA conform contractului de privatizare din 2007. Este vorba despre 13,7% din acţiunile Electrica Muntenia Sud către Enel, cumpărătorul iniţial al unui pachet important de acţiuni. Se vor încasa, potrivit estimărilor, 375 milioane euro, care vor merge în buzunarele statului şi trebuie folosiţi pentru modernizări, retehnologizări”, a afirmat Georgescu.
Enel S.p.A a achiziţionat în 2007 un pachet majoritar de 64,4 la sută din capitalul societăţii româneşti Electrica Muntenia Sud (EMS).
Finalizarea procesului de privatizare a Electrica Muntenia Sud a fost realizată în urma îndeplinirii tuturor condiţiilor şi activităţilor prevăzute în contractul de privatizare semnat la data de 11 iunie 2007 de către Enel şi Electrica. Valoarea totală a acestei tranzacţii se ridica la aproximativ 820 milioane euro.
La data de 25 aprilie 2008, Enel a achiziţionat direct de la Electrica 50 la sută din acţiunile EMS, pentru 395 milioane euro, şi a subscris noi acţiuni la majorarea de capital social, cu suma de 425 milioane euro.
În urma subscrierii de noi acţiuni la majorarea de capital social, efectuată de către Fondul Proprietatea la 30 mai 2008, structura a acţionariatului EMS era: Enel – 64,4 la sută, Fondul Proprietatea – 12 la sută, Electrica – 23,6 la sută.
Enel este cea mai mare companie de electricitate din Italia şi cea de-a doua companie energetică europeană, în funcţie de capacitatea instalată. Fiind listată la bursa din Milano din anul 1999, Enel este compania italiană cu cel mai mare număr de acţionari – aproape 1,7 milioane de investitori instituţionali şi de retail.
Compania are 73.500 angajaţi şi operează o gamă largă de centrale hidroelectrice, termoelectrice, nucleare, geotermale, eoliene şi fotovoltaice. În anul 2007, Enel a înregistrat venituri de 43,7 miliarde euro şi un profit net de patru miliarde euro.