Guvernul a aprobat o prevedere privind proiectul laserului de mare capacitate de la Măgurele

Economica.net
24 03. 2012
guvern_palat_victoria_66658400_29915200

„Sunt chestiuni tehnice care trebuie prevăzute în HG astfel încât proiectul să se poată desfăşura fără probleme. Deocamdată proiectul este transmis la Comisia Europeană, el este în analiză şi noi sperăm să avem aprobarea proiectului de la Comisia Europeană până la sfârşitul luni iunie”, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

HG adoptată vineri prevede în privinţa ELI că pentru conturile de venituri bugetare Trezoreria Statului eliberează extrase de cont Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pe al cărui cod de identificare fiscală sunt deschise conturile respective.

Prevederea adoptată vine în aplicarea unei ordonanţe de urgenţă adoptate anterior de Guvern.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” este beneficiarul proiectului paneuropean de cercetare „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Phisics (ELI-NP)”.

În octombrie 2011, Guvernul a transmis Comisiei Europene, spre aprobare, proiectul ELI, de construire a unui laser de mare putere la Institutul de Fizică de la Măgurele.

„Guvernul a fost de acord cu propunerea pe care am făcut-o, ca acel proiect ELI – laserul de la Măgurele – să fie deja transmis Comisiei Europene. Deci, în următoarele zile, proiectul va fi transmis CE spre aprobare”, declara Leonard Orban în octombrie 2011.

La proiectul laserului vor mai participa Ungaria şi Cehia iar sectorul românesc al proiectului Extreme Light Infrastructure va avea o valoare totală de aproximativ 293 de milioane de euro, din care suma de 180 de milioane de euro va putea fi finanţată din actuala perioadă de programare bugetară a Uniunii Europene.

„În momentul de faţă nu este disponibilă întreaga sumă în cadrul Programului Operaţional Sectorial de creştere a competitivităţii economice, dar Guvernul şi-a luat angajamentul că vor fi identificate sursele de finanţare necesare, astfel încât să se completeze suma de până la 180 de milioane de euro”, explica Orban atunci.

Proiectul este programat să se desfăşoare în două etape: prima până la sfârşitul lui 2015, care înseamnă finanţarea din actuala perioadă de programare bugetară a Uniunii Europene, iar a doua etapă, în următorii doi ani, cu o finanţare din programarea 2014-2020.