Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru achiziţia rachetelor Himars şi o hotărâre pentru a construi patru corvete în România
‘Guvernul a aprobat două acte importante cu privire la programele de înzestrare a Armatei române. În primul rând, Hotărârea de Guvern privind corvetele multifuncţionale a fost aprobată astăzi în Guvern. Mai exact, aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului esenţial de înzestrare corvete multifuncţionale pentru dotarea Armatei române. Prin acest act normativ, practic, Guvernul stabileşte condiţiile şi procedurile de parcurs în vederea atribuirii unui acord cadru şi a unor contracte subsecvente aferente sau contract multianual de furnizare a patru corvete construite şi dotate la un şantier naval din România, precum şi a suportului logistic iniţial’, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.
El a precizat că prima corvetă urmează să fie construită şi dotată în maximum trei ani de la semnarea primului contract subsecvent, urmând ca, în funcţie de alocările bugetare, programul să fie definitivat în maximum şapte ani.
Potrivit lui Barbu, tot prin această hotărâre, a fost introdusă şi obligativitatea modernizării fregatelor tip T22R aflate în dotarea forţelor navale române.
În şedinţa de Guvern a fost adoptat şi proiectul de lege pentru achiziţia sistemelor HIMARS.
‘Concret, prin acest document, se prevede atribuirea de către Guvernul României Guvernului SUA a contractelor de stat de tip scrisoare de ofertă şi acceptare. Prin acest document vorbim de achiziţionarea a trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la asta, muniţie, elemente de comandă, control, senzor, suport logistic, mentenanţă, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi serviciul de instruire a personalului la toate nivelurile necesare’, a explicat Nelu Barbu.
Referitor la programul ‘Corvetă multifuncţională’ aprobat prin Hotărâre de Executiv, într-un comunicat al MApN remis, joi, AGERPRES se arată că acesta este al doilea program de înzestrare al Armatei care impune integrarea producţiei şi transfer de înaltă tehnologie în România, implicarea industriei naţionale de apărare şi crearea de locuri de muncă, după lansarea, la 12 ianuarie 2018, a programului de achiziţie a 227 de transportoare blindate pentru trupe 8×8 PIRANHA V, derulat împreună cu General Dynamics, şi care prevede producţia în ţară, prin firma GDELS a Companiei Naţionale ROMARM S.A.- Filiala Uzina Mecanică Bucureşti S.A., a 197 de transportoare.
‘Unul dintre criteriile de calificare impuse agenţilor economici, cuprins în anexa la actul normativ, este angajamentul privind efectuarea operaţiunilor compensatorii aferente contractelor subsecvente acordului-cadru/contractului multianual în cauză, prioritar, în următoarele domenii: transfer de tehnologie pentru construcţia, dotarea şi mentenanţa corvetelor, modernizarea fregatelor T22R din compunerea Forţelor Navale Române, dezvoltarea unui centru de instruire la nivelul Forţelor Navale Române şi întreprinderea tuturor eforturilor pentru semnarea acordului de compensare în cel mai scurt termen posibil de la momentul semnării contractului multianual/contractelor subsecvente’, se spune în comunicat.
MApN subliniază că interesul esenţial de securitate pentru statul român îl constituie consolidarea sau dezvoltarea pe teritoriul naţional, prin intermediul operatorului economic declarat câştigător, a unei capabilităţi industriale navale în domeniul militar care, ulterior, va executa lucrările de mentenanţă a corvetelor pe durata de viaţă a acestora, dar şi pentru restul navelor din cadrul Forţelor Navale Române.
Cât priveşte înzestrarea cu sisteme HIMARS, într-un alt comunicat al MApN transmis AGERPRES se precizează că acesta reprezintă al doilea program de tip ‘acord guvern la guvern’ între România şi SUA, după demararea achiziţiei sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) – PATRIOT, în noiembrie 2017.
Sursa citată menţionează că pentru România, realizarea capabilităţii de sprijin de foc indirect constituie interes esenţial de securitate şi contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cât şi la îndeplinirea angajamentelor asumate de ţara noastră în cadrul NATO.
‘Având în vedere diversitatea situaţiilor în care Armata României trebuie să participe cu trupe, atât pe teritoriul naţional, cât mai ales în afara acestuia, se impune dotarea structurilor aparţinând Statului Major al Forţelor Terestre cu mijloace de sprijin performante, care să prezinte capabilităţi sporite, specifice atât războiului clasic, cât şi războiului neconvenţional. Sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare este capabil să asigure sprijinul de luptă, atât pe timpul participării forţelor la acţiuni militare cât şi în cadrul procesului de instruire’, se spune în comunicat.
MApN arată, totodată, că sistemele de lansatoare multiple de rachete, parte importantă a sistemului de artilerie terestră, vor acţiona independent sau integrat cu celelalte sisteme pentru îndeplinirea misiunilor.
‘Datorită caracterului de interoperabilitate, sistemele lansatoare multiple de rachete pot fi puse la dispoziţia NATO, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul Alianţei şi a iniţiativelor regionale. Pentru dislocare rapidă dintr-o zonă în alta, sistemul asigură mobilitate sporită atât pe şosea sau pe drumuri amenajate, cât şi pe teren accidentat. De asemenea, sistemul permite transportul aerian cu aeronavele proprii sau ale Alianţei Nord-Atlantice’, se mai precizează în comunicat.
În ceea ce priveşte hotărârea pentru aprobarea circumstanţelor şi procedurii aferente programului de înzestrare „corvetă multifuncţională”, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a precizat că sunt stabilite procedurile în vederea atribuirii unui acord cadru pentru patru corvete construite şi dotate la un şantier naval din România.
Unul dintre criteriile de calaficare pentru agenţii economici este angajamentul privind efectuarea operaţiunilor compensatorii aferente acordurilor subsecvente acordului cadru, pe mai multe domenii.
„Prin acest program asigurăm întoarcerea în industria de apărare a unor resurse foarte importante”, a subliniat Nelu Barbu.
El a spus că prima covertă urmează a fi construită şi dotată în maximum 3 ani de la semnarea primului contract subsecvent.