UPDATE Guvernul a aprobat proiectul legii bugetului de stat pe 2015

Guvernul a aprobat vineri proiectul legii bugetului de stat pe 2015.
Economica.net - vin, 12 dec. 2014, 17:43
UPDATE Guvernul a aprobat proiectul legii bugetului de stat pe 2015

Guvernul a aprobat vineri proiectul legii bugetului de stat pe 2015 şi pe cel al asigurărilor sociale de stat, transmite Agerpres.

Sâmbătă, Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului vor stabili calendarul dezbaterilor şi votului la proiectul de lege, potrivit RomaniaTV.net.

„Cele trei proiecte de lege care pleacă la Parlament sunt proiectul de lege privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal bugetar pe 2015 şi Strategia fiscal bugetară, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2015 şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat”, a anunţat premierul Victor Ponta, în cadrul şedinţei extraordinare a Executivului dedicate aprobării proiectului legii bugetului pe anul viitor.

Şeful Executivului a adăugat că sâmbătă, la ora 10, membrii Birourilor permanente ale Parlamentului vor avea „toate exemplarele tipărite” ale proiectului de buget.

„Se printează toate exemplarele solicitate de membrii Biroului permanent şi o să vă rog, dacă se poate să facem şi un proiect de lege, să nu mai trimitem în forma asta şi să trimitem în formă electronică, suntem în secolul XXI”, a spus Ponta.

În opinia premierului, adoptarea proiectului de buget este „momentul cel mai important şi cel mai dificil din activitatea unui guvern”.

Buget 2015

Şedinţa de Guvern de vineri, 12 decembrie, programată pentru ora 10:00, a fost amânată pentru ora 17:00 pentru că, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax, ar fi existat probleme cu bugetul deoarece „nu a fost încheiată procedura de introducere a datelor în sistem de către toate ministerele şi autorităţile” şi „s-au strecurat anumite erori în sistem”.

În acelaşi timp, reprezentanţii Guvernului au transmis că amânarea este cauzată de faptul că nu a fost încheiată procedura de introducere a datelor în sistem de către toate ministerele şi autorităţile.

 

Din bugetul de stat, ministerele Muncii, Dezvoltării, Finanţelor, Fondurilor Europene, Agriculturii, Mediului, Transporturilor şi Economiei vor avea bugete mai mari în 2015, în timp ce alocările pentru ministerele Sănătăţii, Culturii şi Administraţiei şi Internelor vor fi mai mici.

Proiectul de buget pe 2015 nu prevede noi taxe şi impozite, iar micşorările de bugete de la anumiţi ordonatori se datorează faptului că scăderea CAS cu cinci puncte procentuale se aplică şi instituţiilor publice şi, totodată, situaţiei generate de sumele plătite ca titluri executorii care nu se mai regăsesc în bugetul pe anul viitor, a declarat vineri premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria.

„Vreau să precizez încă o dată că proiectul de buget nu prevede noi taxe şi impozite, niciun fel de noi taxe şi impozite, ci doar ceea ce este deja în vigoare, că sunt toate măsurile economice şi sociale. Mă refer la scăderea CAS, la scutirea de impozit a profitului reinvestit, (…) şi am adoptat ordonanţa de urgenţă prin care definim pachetele all inclusive în turism, care vor beneficia de TVA scăzut”, a spus Victor Ponta în şedinţa extraordinară a Executivului.

El le-a cerut miniştrilor să explice situaţiile în care sunt prevăzute scăderi de buget.

„Acolo unde există, şi vă rog pe toţi miniştrii să explicaţi acest lucru, pentru că, până la urmă, e obligaţia noastră să explicăm, acolo unde apar scăderi în diverse bugete, apar din două motive. În primul rând, scăderea CAS cu cinci puncte procentuale se aplică şi la instituţiile publice, adică şi la cheltuielile noastre cu salarii se scad 5%, că plătim mai puţin CAS, nu doar privatul, ci şi instituţia publică. Şi, de asemenea, titlurile executorii, hotărârile judecătoreşti pe care le-am plătit şi pe care le plătim în continuare e normal să nu mai apară în buget”, a afirmat Victor Ponta.

Şeful Executivului le-a solicitat colegilor de Cabinet să precizeze că ideea că investiţiile pentru anul viitor scad nu este corectă.

„Mai vreau să vă rog pe toţi colegii de Guvern să precizaţi, pentru că am văzut o critică şi e important să vorbim cu cifre – cum e cu investiţiile. Sunt prevăzute 44 de miliarde de lei, cu nouă miliarde de lei în plus faţă de anul 2014. Deci ideea că scad investiţiile nu e corectă. Pur şi simplu nu e corectă. Nu cred că trebuie să comentăm mai mult decât atât”, a spus Victor Ponta.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Principalele puncte ale acordului istoric încheiat la Baku
COP29 – Principalele puncte ale acordului istoric încheiat la Baku
Cea de-a 29-a Conferinţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice a adoptat o serie de decizii, principala fiind aceea că ţările bogate trebuie să finanţeze 300 de......
Nicolae Ciucă: Am votat pentru securitate, prosperitate şi democraţie
Nicolae Ciucă: Am votat pentru securitate, prosperitate şi democraţie
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la prezidenţiale, a votat duminică dimineaţa "pentru securitate, prosperitate ...
Referendum Bucureşti – Trei întrebări, 1.300 de secţii de votare pentru locuitorii din Capitală
Referendum Bucureşti – Trei întrebări, 1.300 de secţii de votare pentru locuitorii din Capitală
Bucureştenii cu drept de vot sunt chemaţi duminică să îşi spună părerea referitor la dezvoltarea Capitalei, la referendumul ...
Alegeri prezidenţiale 2024. A început votul – Prezenţa la vot LIVE
Alegeri prezidenţiale 2024. A început votul – Prezenţa la vot LIVE
Alegeri prezidenţiale 2024 - Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne, în cele aproape 19.000 ...