Guvernul a dat legea care scuteşte industria de plata certificatelor verzi. Factura de 750 de mil. de euro o vom plăti noi

Economica.net
08 11. 2014
winter_industry_1366x768_10170700

Guvernul României a adoptat legea care prevede că industria energointensivă să fie exceptată de la plata unei anumite cantităţi de certificate verzi, ce merge de la 40% până la 85%. Ajutorul de stat este în valoare de 750 de milioane de euro pe 10 ani şi presupune ca certificatele verzi pe care industria nu le plăteşte să fie achitată de restul consumatorilor de energie, inclusiv populaţia.

Iniţiativa de ajutor de stat a pornit de la Ministerul Economiei şi a primit acordul Comisiei Europene. De implementarea ei se va ocupa Agenţia Naţională de Reglementare în Energie. “Toţi consumatorii de energie, alţii decât fabricile care se califică pentru această schemă de ajutor de stat, vor achita certificatele verzi rămase neplătite. Noi avem conturat un studiu de impact, nu foarte riguros, ci doar în linii mari, care relevă că facturile celorlalţi consumatori ar creşte cu 1-2% anual, strict din cauza acestei măsuri”, explică Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE. În acelaşi timp, preţul energiei fluctuează şi din alte motive, diverse taxe, liberalizarea pieţei, astfel încât scumpirea energiei ar putea fi chiar mai mare, nulă sau mai mică.

O altă necunoscută este numele societăţilor care ar urma să beneficieze de acest ajutor de stat. Deşi Ministerul Economiei a stabilit cadrul general de aplicare a schemei de ajutor de stat, cu nivelurile de intensitate energetica şi gradul de exceptare al lor, cine se califică exact pentru schemă încă nu se ştie. Companiile trebuie să depună o cerere de eligibilitate,  care va fi analizată la nivelul departamentelor de specialitate din ME şi ANRE.

Pentru a fi declaraţi eligibili, solicitanţii trebuie să activeze în unul din domeniile metalurgie, petrochimie, ciment, sticlă, materiale de construcţii, să nu aibă datorii la stat, să nu îşi mute activitatea din spaţiul comunitar, să nu efectueze concedieri ce depăşesc 25% din schema de personal valabilă la momentuld eclarării eligibilităţii şi să încheie parteneriate cu institute de învăţământ pentru realizarea de specializări în domeniul de activitate.  

În plus, solicitanţii vor trebui să depună mai multe date cu privire la consumul lor energetic din ultimii trei ani(ultimul an, dacă firma este nou înfiinţată), afaceri, personal, dovada parteneriatului cu o instituţie de învăţământ şi dovada că are achitate la zi obligaţiile către buget

Exceptarea se realizează diferenţiat, în funcţie de electro – intensitatea operatorilor economici: 85% în cazul unei electro – intensităţi mai mari de 20%, 60% în cazul unei electro – intensităţi de 10 – 20% şi 40% în cazul unei electro – intensităţi de 5 – 10%. Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani şi se va aplica de la 1  decembrie 2014. Numărul estimat al beneficiarilor de ajutor de stat acordat în temeiul prezentei hotărâri este 30.

Potrivit oficialilor de stat, în lipsa acestei scheme suport industria risca să se închidă sau să se relocheze. Chiar şi în condiţiile ajutorului de stat, nu există garanţii că acest lucru nu se va întâmpla.

Membrii Asociației Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC) susţin că această măsură nu trebuie să afecteze restul consumatorilor din România. “Adoptarea unui set de măsuri comune cu cele din cadrul Uniunii Europene are rolul de a permite companiilor industriale să aibă un tratament similar cu cel al competitorilor din UE, fără a afecta restul consumatorilor din România”, a declarat în Marian Năstase, Preşedintele ABIEC şi membru în conducerea Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din România şi principalul beneiciar al schemei de sprijin.

Poziţia marilor consumatori de energie este că nu ceilalţi consumatori trebuie să suporte această schemă de sprijin, ci doar producătorii de energie din surse regenerabile, care ar trebui să primească mai puţine certiicate verzi.