E oficial: Guvernul taie subvenţiile pentru energia verde. Ce a decis Executivul

Economica.net
04 06. 2013
parc_eolian_08792700

Amânarea a fost decisă prin ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de marţi.

În proiectul iniţial, amânarea certificatelor pentru producătorii de energie în panouri fotovoltaice şi cei în microhidrocentrale era calculată până la 1 ianuarie 2017. Pentru producătorii de energie eoliană era prevăzut acelaşi termen, respectiv 1 ianuarie 2018.

Ordonanţa de urgenţă modifică şi completează Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Potrivit Guvernului, ordonanţa prevede amânarea temporară, începând cu 1 iulie 2013, a acordării unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (două certificate verzi). În proiect era prevăzut în acelaşi timp că pentru unităţile fotovoltaice vor fi acordate doar patru certificate.

În prezent, sunt acordate şase certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsă în centrale fotovoltaice, două certificate pentru energia produsă de turbine eoliene noi şi trei certificate pentru energia hidro.

Ordonanţa limitează acreditarea centralelor/grupurilor electrice pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi până la nivelul total anual al capacităților instalate în centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile, care este stabilit în Planul Național de Acțiune în Domeniul Energiei Regenerabile, introduce obligația pentru Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) de a reglementa prin cote anuale cantitatea de energie electrică din surse regenerabile care se va prelua în Sistemul Electroenergetic Național, şi stabileşte monitorizarea semestrială a investițiilor de către ANRE, ceea ce, în opinia Guvernului, va permite aplicarea imediată a mecanismului de ajustare a supracompensării.

La începutul şedinţei de guvern, premierul Victor Ponta a arătat că Guvernul este obligat să adopte măsuri privind sistemul de susţinere a energiei din surse regenerabile, astfel încât să se ajungă la un preţ al energiei sustenabil pentru populaţie şi industrie şi pentru ca marile unităţi producătoare să nu îşi „închidă porţile”.

Potrivit lui Ponta, Guvernul sprijină investiţiile în domeniu, dar acestea trebuie să respecte realităţile economice şi sociale.

„Este important să avem un preţ la energie care să asigure sustenabilitatea industrială, în primul rând. Avem mari unităţi producătoare care, dacă nu luăm această măsură, practic au pierderi şi închid porţile. Evident, vorbesc şi de preţul pentru populaţie. Încercăm prin schema de ajutor, care de altfel este de foarte mult timp în dezbaterea publică, să găsim linia de mijloc în care câştigă şi cei care investesc în energii regenerabile, dar mai rămâne şi o industrie şi o populaţie care să consume acea energie, că altfel o să avem energie regenerabilă şi nu o să mai aibă cine să o consume, că închidem toate fabricile”, a spus Ponta.

El a adăugat că, în ultimii şapte ani, preţul la gazele naturale în Statele Unite ale Americii, pentru industrie, a scăzut cu 66%, în timp ce în Europa a crescut cu 35%. De asemenea, la energie electrică, în SUA preţul a scăzut cu 4%, iar în Europa a crescut cu 38%.

„Nu trebuie să fii specialist în energie ca să înţelegi că, atunci când unii scad preţurile cu 60% şi alţii le cresc cu 35%, probabil că în România şi în Europa, dacă nu luăm măsuri, se vor închide toate fabricile şi o să rămânem doar să fim muzeu, eventual, al omenirii, ceea ce nu cred că e bine nici pentru România, nici pentru Europa”, a mai spus Ponta.

În urmă cu două săptămâni, premierul a anunţat că Guvernul va eşalona subvenţiile pentru producătorii de energie regenerabilă deoarece România are în prezent „cel mai generos” sistem de acordare a certificatelor verzi, pe care însă nu mai reuşeşte să îl susţină.

Nota de fundamentare a actului normativ precizează că amânarea acordării acestor certifiate verzi nu afectează obiectivul României ca în 2020 ponderea în consumul brut a energiei regenerabile să fie de 24%.

„Creşterea accelerată a punerilor în funcţiune a centralelor electrice din surse regenerabile va avea un impact semnificativ în factura la consumatorul final, cu variaţii pe termen scurt între 60 lei/MWh şi 100 lei/MWh, fiind astfel necesară luarea unor măsuri care să conducă la sistarea efectului de creştere necontrolată a preţurilor la clienţii finali de energie electrică în conditiile mentinerii competitivităţii sectorului industrial şi predictibilităţii cadrului legislativ privind promovarea energiei electrice produse din surse regenerabile”, se spune în notă.

Impactul în facturi în acest an al costurilor de achiziţie de către consumatori a certificatelor verzi este de aproximativ 53 lei/MWh.

Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de Guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

În prezent, energia regenerabilă acoperă aproximativ 8% din consumul final. Investiţiile derulate în construcţia de unităţ de producţie a energiei verzi depăşesc 3 miliarde de euro, fiind realizate în principal de companii private.