„Am decis, prin ordonanţă de urgenţă, să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri prin intermediul Fondului de garantare. Majorarea plafonului am putut să o facem în primă fază cu 5 miliarde (de lei – n.r.). Suntem pregătiţi să majorăm acest plafon cu încă 5 miliarde dacă e necesar şi, de asemenea, dacă va fi necesar, să ne ducem până la o majorare cu 15 miliarde a plafonului de garantare. Practic, garantăm credite pentru investiţii şi pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda pentru ambele produse este subvenţionată în proporţie de 100%. De asemenea, garanţia funcţionează pentru 90% din credite în cazul creditelor până într-un milion şi garanţia va fi de 80% pentru creditele de este un milion”, a declarat Orban.
El a adăugat că s-a mai stabilit să se asigure rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde lei pentru a asigura injecţii de capital către companii, pentru a le putea permite celor care îşi desfăşoară activitatea să beneficieze de fondurile necesare pentru funcţionare.
„De asemenea, am stabilit ca la rectificarea bugetară să asigurăm creşterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale. Se ştie că, încă de la preluarea guvernării, am găsit o situaţie în care decontările concediilor medicale care au fost plătite de angajatori şi trebuie să le asigurăm angajatorilor sumele pe care le-au cheltuit, rambursarea sumelor pe care le-au cheltuit pentru plata concediilor medicale. Înregistrau o întârziere de până la un an. Ne-am propus să alocăm sumele de bani pentru decontarea sumelor cheltuite de angajator pentru plata concediilor medicale, astfel încât să beneficieze companiile de acest influx de capital de care au nevoie în această perioadă”, a informat prim-ministrul.