Guvernul a făcut un prim pas pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii, prin care scoate în afara bugetului o parte din cheltuielile stat

Economica.net
09 02. 2017
2803445_publimedia_shutterstock_94965300_63460900

Programul de guvernare al actualului guvern prevede, ca principală măsură pentru stimularea investiţiilor publice, crearea FSDI, alcătuit, în principal, din companiile de stat profitabile, a cărui valoare va depăşi 10 miliarde euro la orizontul anului 2020, scrie News.ro.

Executivul a discutat joi măsura înfiinţării în maximum două luni a acestui fond, potrivit lui Petrescu.

În plus, Executivul a formalizat constituirea unui comisii interministeriale formată din reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Ministerului de Finanţe, reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei şi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

„Reprezentanţii au avut discuţii cu principalii jucători din arena investiţională naţională, regională, astfel încât să acompaniem acest proces de lansare a fondului şi cu avizul şi asentimentul lor general. Azi e ziua în care formalizăm demersul, de mâine aceste comisii se adună, emit raportul, emit puncte de vedere. Următorul pas va fi un alt act normativ care va avea central actul constitutiv, unde vom avea exact mecanismul de funcţionare”, a spus Petrescu.

Conducerea fondului va asigurată de un comitet director, ai cărui membri vor fi recrutaţi public şi transparent, a susţinut ministru, care a dat asigurări că nu va fi vorba de o nouă sinecură politică.

Statul român, prin Ministerul Economiei, va avea calitatea de acţionar unic pe toată perioada de funcţionare a fondului.

În viziunea Guvernului, FSDI va contribui şi la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene nerambursabile prin asigurarea surselor financiare de cofinanţare a proiectelor de investiţii.

Fondul se vrea un partener pentru investitori instituţionali precum Banca Europeană de Reconstruţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Eeuropeană de Investiţii (BEI), Banca Mondială, cât şi pentru fonduri de investiţii sau alţi investitori privaţi.