Guvernul a hotărât cum se pot recupera banii donaţi pentru „Cuminţenia Pământului”

Sumele donate în vederea achiziţionării de către stat a operei de artă "Cuminţenia Pământului", realizată de sculptorul Constantin Brâncuşi, vor putea fi restituite integral donatorilor până la data de 31 decembrie 2017. Guvernul a stabilit astăzi, 29 decembrie, mecanismul de restituire a donaţiilor.
Economica.net - joi, 29 dec. 2016, 12:23
Guvernul a hotărât cum se pot recupera banii donaţi pentru

Statul român nu a reuşit ca până la 31 octombrie 2016să dobânsească dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra operei „Cuminţenia Pământului”. Drept urmare, sumele colectate se restituie donatorilor.

La campania publică pentru achiziționarea operei sculptorului Constantin Brâncuși au participat peste 100.000 de donatori, fiind colectată suma de 1.273.668 euro.

Sumele colectate în lei vor fi restituite pe bază de ordin de plată din contul de disponibilități deschis de Ministerul Culturii la Trezoreria Statului și/sau din conturile în lei deschise la instituțiile de credit.

Sumele colectate în valută vor fi restituite pe bază de ordin de plată din conturile în valută deschise de Ministerul Culturii la instituțiile de credit.

Totodată, sunt stabilite mecanismele de restituire a donațiilor efectuate prin intermediul companiilor de telefonie mobilă.

Pentru restituirea sumelor încasate din SMS-uri și din numerele liniilor de telefonie fixă, Ministerul Culturii va încheia acorduri scrise cu cei patru operatori de telefonie mobilă și cu integratorul tehnic. Operatorii de telefonie mobilă au fluxuri diferite de decontare a sumelor, ceea ce presupune termene diferite de încasare efectivă a banilor și transferul lor în conturile Ministerului Culturii. Mecanismele de decontare de către operatorii de telefonie mobilă a sumelor donate prin sms presupun fluxuri diferite de decontare a acestora, respectiv încasarea efectivă a sumelor donate doar odată cu plata facturilor emise de către operatorii de telefonie mobilă către beneficiarii acestor servicii.

În cazul sumelor de bani provenind din SMS-uri și din numerele liniilor de telefonie fixă neîncasate până la data de 31 ianuarie 2017, nu vor mai fi transferate către Ministerul Culturii, urmând a fi returnate către donatori direct de către operatorii de telefonie mobilă. Returnarea se va face în baza unei liste pe care Ministerul Culturii o va primi de la operatorii de telefonie mobilă și de la integratorul tehnic, listă care va cuprinde numărul de telefon de la care a fost făcută donația prin SMS și data tranzacției donației prin SMS.

Pentru donațiile provenite prin SMS, cursul valutar la care se calculează și se face returnarea sumei către donatorul final este cel din data rectificării pe factură/bonusarea la numărul de telefon în cazul cartelei prepaid.

Pentru situația donatorilor care nu pot fi identificați (spre exemplu, în cazul donațiilor efectuate în numerar la ghișeele băncilor sau prin intermediul automatelor bancare care acceptă numerar pentru efectuarea unei plăți, donațiile efectuate prin cartele prepaid care au expirat, etc), se prevede posibilitatea ca aceștia să depună la Ministerul Culturii la adresa/adresele, inclusiv prin poșta electronică, comunicate public pe pagina proprie de internet şi pe pagina Guvernului, precum şi pe alte căi mediatice, o cerere de restituire a sumelor, conform modelului prevăzut în anexa Hotărârii de Guvern. Cererea poate fi depusă până la data de 31 octombrie 2017.

Cererea de restituire va fi însoțită de copii ale documentelor de plată ale solicitanților și trebuie să conțină următoarele elemente:

  • denumirea solicitantului;
  •  codul de înregistrare fiscală / CNP;
  • domiciliul solicitantului;
  • suma solicitată la restituire;
  • codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea;
  • banca la care este deschis contul în care se solicită restituirea sumei;
  • documente justificative/dovada depunerii sumei solicitate în original.
  • numărul de telefon la care poate fi contactat si numărul de telefon folosit la donarea sumei prin SMS, după caz.

Ministerul Culturii verifică respectarea tuturor obligațiilor pentru efectuarea plății, urmând ca în termen de 60 de zile de la depunerea cererii să fie restituite sumele donate.

Ministerul Culturii va comunica public pe pagina proprie de internet şi pe pagina Guvernului, precum şi pe alte căi mediatice calendarul restituirii sumelor donate, pe etape și pe categorii de donatori.

De asemenea, este reglementată și situația persoanelor fizice sau juridice care au făcut donații și nu doresc restituirea acestora. Aceste persoane fizice și juridice își pot exprima opțiunea, în mod expres, în scris, către Ministerul Culturii, până la data de 31 martie 2017.

Sumele donate pentru care persoanele fizice sau juridice și-au exprimat opțiunea de renunțare la restituire sau pentru care donatorii nu au putut fi identificați indiferent de modalitatea de colectare sau care nu au putut face dovada donației, până la 31 decembrie 2017, se fac venituri la bugetul de stat.

Donațiile încasate prin intermediul persoanelor juridice de drept privat cu sau fără scop lucrativ cu care Ministerul Culturii a încheiat contracte pentru a sprijini colectarea fondurilor, pot fi restituite în mod direct donatorilor fie de către aceste persoane juridice, pe baza acordului încheiat cu Ministerul Culturii, fie în mod direct de către Ministerul Culturii.

Comisioanele precum și diferențele de curs valutar aferente restituirii donațiilor, indiferent de mijlocul prin care acestea au fost colectate, vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Culturii

Te-ar mai putea interesa și
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Numărul şomerilor în Germania a crescut în decembrie mai mult decât se estima, semn că încetinirea celei mai mari economii europene afectează soliditatea pieţei forţei de muncă, transmit......
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Rata anuală a inflaţiei în Turcia s-a atenuat mai mult decât se estima în decembrie, ajungând la cel mai redus din ...
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China va extinde subvenţiile pentru consum, în vederea includerii telefoanelor mobile inteligente şi a altor produse electronice, ...
Creditele verzi acordate companiilor nefinanciare au avut o rată anuală de creştere de 93% în primele nouă luni din 2024
Creditele verzi acordate companiilor nefinanciare au avut o rată anuală de creştere de 93% în primele nouă luni din 2024
Creditele verzi acordate companiilor nefinanciare s-au menţinut pe un trend ascendent în anul 2024, cu o rată anuală ...