Guvernul a lansat licitaţia pentru internet wireless în şcoli
„Proiectul va crea o reţea naţională de acces de tip campus şcolar wireless, cu prezenţă în şcoli de nivel gimnazial şi cu acces la internet, administrată centralizat de la nivelul regional şi central de management găzduit de infrastructura reţelei naţionale educaţionale”, se arată în anunţul de participare publicat în SEAP.
Criteriul de atribuire va fi cel mai bun raport calitate-preţ, iar finanţarea contractului se va face din fonduri europene, prin Programul Operaţional Competitivitate – POC.
Durata de implementare a contractului va fi de doi ani, fără posibilitatea de reînnoire.
Proiectul ar trebui să contribuie indirect la atingerea valorilor ţintă ale indicatorilor din Agenda Digitala 2020, respectiv 50% din instituții de învățământ preuniversitar care folosesc OER (Open Educational Resources), Web 2.0 în educație.
Potrivit caietului de sarcini, obiectivele specifice ale proiectului sunt:
- crearea infrastructurii tehnice necesare utilizării resurselor şi serviciilor de tip OER și WEB 2.0 în educaţie la minimum 2.000 de şcoli, la finalul implementării proiectului;
- dotarea unui număr de 4.500 de şcoli cu echipamente wireless;
- creşterea ponderii profesorilor care utilizează internetul prin wireless-campus la 15%, la finalul perioadei de sustenabilitate a proiectului
Beneficiarii indirecţi ai acestui proiect sunt: profesorii şi elevii din cele 4.500 de școli conectate, angajaţii Agenţiei de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare, precum şi angajaţii Ministerului Educaţiei Naţionale.
Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale pentru Educaţie şi Cercetare, administrează şi dezvoltă reţeaua RoEduNet care asigură servicii de comunicaţii de date pentru instituţiile de cercetare şi academice de toate gradele din România.
În plan naţional, Agenţia, prin reţeaua RoEduNet, asigură conexiuni de date pentru universităţi, şcoli şi licee, pentru instituţiile de cercetare din România, spitale universitare, biblioteci, muzee şi instituţii culturale. Acestea sunt conectate prin intermediul unui număr de 47 puncte de prezenţă a reţelei RoEduNet în ţară, găzduite de către Universităţi Inspectorate Şcolare Judeţene în municipiile reşedinţă de judeţ sau licee. Traficul este agregat la nivel regional, agregarea prin şapte centre de operare a reţelei.
Pentru că Agenţia nu dispune de personal suficient pentru a implementa proiectul, vor fi angajate persoane în cadrul Inspectoratelor Judeţene şi Ministerului Educaţiei. Pentru gestionarea acestui proiect va fi numită o echipă formată din nouă persoane care vor face parte din echipa de management a proiectului, respectiv manager proiect, expert IT, respeonsabil resurse umane, respeonsabil financiar, responsabil juridic, asistent manager, pesronal auxiliar, responsabil logistiocă şi responsabil proceduri.
Echipa de management va fi formată în total din 50 de persoane, experţi IT, din cadrul Inspectoratelor Judeţene şi Ministerului Educaţiei, şi de asemenea din 26 de experţi IT de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.