Guvernul a promis ajutor financiar pentru 3.000 de comercianți din malluri. Proiectul de OUG nu e prioritar și se afla încă în dezbatere

Autoritățile întârzie aprobarea unui proiect de Ordonanță de Urgență care să ofere ajutor financiar comercianților afectați de închiderea magazinelor din centre comerciale. Proiectul se află în consultare din 4 decembrie, iar Ministerul Economiei așteaptă de la premierul Cîțu o decizie în acest sens.
Andrada Ghira - Dum, 28 feb. 2021, 19:18
Guvernul a promis ajutor financiar pentru 3.000 de comercianți din malluri. Proiectul de OUG nu e prioritar și se afla încă în dezbatere

Un proiect de OUG prin care Guvenrul urma să plătească jumătate din chiriile comercianților care au avut magazine în centrele comerciale închise pe perioada stării de urgență, stă în continuare în dezbatere publică din 4 decembrie 2020, deși alte proiecte, lansate tot atunci în dezbatere, au fost adoptat de Guvern. Un exemplu în acest sens este OUG pentru comercianții din HORECA, adoptată pe 19 februarie și publicată în Monitorul Oficial pe 24 februarie.

Citiți și: Patronatul din retailul nealimentar cere Guvernului adoptarea OUG privind plata chiriilor din centrele comerciale (economica.net)

„Așteptăm de la domnul premier Florin Cîțu o decizie în ceea ce privește acest proiect de Ordonanță. Subliniem că măsurile agreate în coaliție sunt cele care au fost promovate deja, de exemplu Horeca”, este răspunsul oferit de Ministerul Economiei la întreabarea ECONOMICA.NET când ar putea intra proiectul de OUG pe ordinea de zi a Guvernului.

Despre ajutorul pentru plata unei părți a chiriilor comercianților afectați de închiderea mallurilor s-a vorbit încă vara anului trecut. Centrele comerciale din România au fost închise timp de 85 de zile, arată datele NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de spații comerciale din țară.

Ce au făcut alte state

Unele guverne au introdus măsuri pentru sprijinul retailerilor care au fost afectați de restricțiile impuse odată cu lockdown-ul. Spre exemplu, în Polonia au fost suspendate contractele de închiriere pe perioada de lockdown, perioadă în care nu s-au perceput chirii sau taxa pe servicii. O condiție a fost însă prelungirea contractelor cu șase luni după lockdown.

În Slovacia, Republica Cehă și Lituania, guvernele au acoperit parțial chiriile retailerilor, și au împărțit parțial povarar chiriașilor, cu proprietarii de malluri. Guvernul din Slovacia, de exemplu, a egalat reducerea aplicată de  proprietar, până la 50% din chirie. În Republica Cehă, guvernul a subvenționat 50% din chirie, iar autoritățile din Lituania au subvenționat tot cu 50% chiria, dacă proprietarii acordau o reducere de 30%. Doar Slovacia și Republica Cehă au păstrat aceste ajutoare pe perioada celui de-al doilea lockdown, arată datele NEPI Rockcastle.

Guvernul promitea plata a jumătate din chirie

Bugetul alocat pentru plata a jumătate din chirie a fost stabilit la 160 de milioane de lei, de care puteau beneficia 3.000 de comercianți.

Ajutor de stat nerambursabil din fonduri publice pentru a acoperi o parte din costurile cu chiriile pentru întreprinderile a căror activitate a fost suspendată de Guvern pe perioada stării de urgență și a stării de alertă, respectiv pentru perioada 16 martie 2020 – 15 iunie 2020. Granturile vor reprezenta echivalentul a 50% din valoarea chiriei aferentă lunii februarie 2020 pentru maxim 3 luni (15 martie-15 iunie 2020), acordate potrivit modalităților prevăzute în ordonanța de urgență, fără a depăși 800.000 euro/beneficiar”, se arată în proiectul de act normativ.

CITEȘTE ȘI Guvernul plătește jumătate din chiria magazinelor din mall-uri afectate de pandemie, timp de trei luni – proiect OUG, DOCUMENT

Încasările proprietarilor de malluri și retailerilor au intrat la apă

Proprietarii de malluri au renegociat contractele cu chiriașii, iar unii nu au perceput deloc chirie pe perioada de lockdown. Încasările din chirii ale Băneasa Developments, care deține mallul Băneasa Shopping City, s-au redus cu 35%. Un procent similar, de minus 30% l-au înregistrat și proprietarii Veranda Mall din București, iar NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din România, a anunțat o scădere de 17%.

Retailerii au pierdut și ei 30% din vânzări, arată datele din raportul financiar al NEPI Rockcastle.

Te-ar mai putea interesa și
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia......
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...
Autostrada Bucureștiului A0: Prima zonă cu asfalt de uzură pe lotul 3 Nord, al chinezilor
Autostrada Bucureștiului A0: Prima zonă cu asfalt de uzură pe lotul 3 Nord, al chinezilor
Antreprenorul China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) a început lucrările de așternere a stratului de ...