Guvernul a revizuit în scădere prognozele de creştere economică şi deficit bugetar pe următorii ani

Guvernul a revizuit în scădere prognozele de creştere economică şi deficit bugetar pentru următorii ani, modificarea în jos a ţintei privind avansul PIB fiind explicată de Executiv prin "pierderea de viteză" a potenţialului de creştere economică pe termen mediu, relevă un document oficial.
Economica.net - J, 31 mai 2012, 14:47
Guvernul a revizuit în scădere prognozele de creştere economică şi deficit bugetar pe următorii ani

Proiecţia autorităţilor un ritm al creşterii economice între 3-4%, dar şi acesta este influenţat de mai mulţi factori şi se bazează pe îmbunătăţirea activităţii în toate sectoarele economiei, în special în ramurile industriale cu potenţial ridicat de export, precum şi în sectorul construcţiilor.

Conform noilor estimări, ţinta de creştere economică va fi redusă pentru anul viitor de la 4,5% anticipat iniţial la 3,1%, în timp ce pentru 2014 se mizează în prezent pe o creştere economică de 3,6%, în scădere de la 4,7% prognozat anterior.

Pentru anul 2015, estimarea este pentru o creştere economică de 3,9%.
În privinţa deficitului bugetar, conform metodologiei ESA 95, ţintele au fost de asemenea revizuite în scădere, de la 2,5% din PIB la 2,2% din PIB pentru 2013 şi de la 2,2% din PIB la 1,2% din PIB în 2014.
Pentru anul 2015, ţinta de deficit bugetar vizează un nivel de 0,9% din PIB.

În acest an, ţinta de deficit a fost urcată de la 1,9% din PIB la 2,2 % din PIB, urmare a majorării salariilor în sectorul bugetar şi restituirea către pensionari a unei părţi din contribuţia la sănătate.

Produsul Intern Brut este proiectat în urcare, de la 607,5 miliarde lei în acest an la 649 miliarde lei în 2013, la 694,3 miliarde lei în 2014 şi la 739,1 miliarde lei în 2015.

Economia României a intrat însă în recesiune în primul trimestru, când a înregistrat o corecţie de 0,1%, precedată de o scădere de 0,2% în ultimele trei luni din 2011.

Comisia Europeană a modificat estimarea de creştere economică a României pentru acest an de la 1,6% la 1,4%, în timp ce Fondul Monetar Internaţional FMI şi Guvernul speră la o creştere de 1,5% a PIB-ului României.

Pentru 2013, BERD anticipează o creştere economică de 2,6% în România, mai modestă faţă de cifra propusă de Comisia Europeană, de 2,9%.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia e gata să ajute Iranul să-și refacă stocurile de uraniu sărăcit –  Serghei Lavrov, ministru de externe rus
Rusia e gata să ajute Iranul să-și refacă stocurile de uraniu sărăcit – Serghei Lavrov, ministru de externe rus
Rusia este gata să asiste Iranul să-și refacă stocurile de uraniu sărăcit pentru utilizarea pașnică în centralele nucleare, a declarat luni ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, într-o......
„Dulcea autodistrugere a Uniunii Europene” – Blocul comunitar face din ce în ce mai mult comerţ cu regimuri autocratice, finanţându-le strategiile lor expansioniste şi, posibil, ajutând la crearea unei ameninţări existenţiale (raport BCE)
„Dulcea autodistrugere a Uniunii Europene” – Blocul comunitar face din ce în ce mai mult comerţ cu regimuri ...
Uniunea Europeană face din ce în ce mai mult comerţ cu regimuri autocratice, finanţându-le strategiile lor expansioniste ...
HARTĂ România a avut al treilea cel mai mare preț de piață al energiei electrice din Europa – ultimele date UE. Care sunt diferențele
HARTĂ România a avut al treilea cel mai mare preț de piață al energiei electrice din Europa – ultimele date UE. Care ...
Ultimele date ale Comisiei Europene arată că, în primul trimestru al acestui an, prețul de piață al energiei electrice ...
Guvernul chinez a cerut SUA să recunoască „natura sparatistă antichineză a lui Dalai Lama”
Guvernul chinez a cerut SUA să recunoască „natura sparatistă antichineză a lui Dalai Lama”
Guvernul chinez a cerut marți Statelor Unite să recunoască natura separatistă antichineză a lui Dalai Lama, după ce ...