Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDARP) a lansat în luna mai acestui an spre dezbatere publică Programul construcţia de locuinţe de serviciu, potrivit căruia, în următorii cinci ani urmează să fie construite 6.500 de locuinţe de serviciu pentru bugetari, un efort financiar de 284 de milioane de euro.
Programul se va derula prin ANL iar sursele de finanţare vot fi asigurate de la bugetul de stat, de la bugetul local sau din alte surse legal constituite, se mai arată în Hotărârea redactată de Guvern. CITEŞTE AICI Proiectul de Hotărâre de Guvern.
Cine beneficiază de locuinţe de serviciu
Cei care vor beneficia de locuinţe de serviciu sunt „funcţionarii publici, precum şi angajaţii din instituţii publice centrale şi locale sau structuri aflate în coordonarea, subordonarea sau sub autoritatea acestora, care nu deţin sau nu au deținut, individual sau în comun, împreună cu soţii lor, în proprietate o locuinţă în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea, indiferent de modul în care a fost dobândită, cu excepţia cotelor-părţi din locuinţe dobândite prin moştenire”, se mai arată în documentul citat.
Cea mai mare nevoie de locuinţe de serviciu a venit din partea Ministerului Apărării Naţionale, care anual alocă fonduri de la bugetul de stat pentru a satisface nevoile de locuire ale angajaţilor şi care mai spune că aceste cheltuieli ar putea fi reduse prin realizarea de locuinţe de serviciu. Anul trecut, MapN a plătit 30,5 milioane de euro drept chirie pentru peste 20.000 de cadre militare. La nivel naţional, MapN are nevoie de aproape 15.000 de locuinţe în 53 de localităţi.
ANL a înregistrat din 2015 solicitări pentru realizarea de locuințe de serviciu din partea următoarelor instituții publice: Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Consiliul Județean Călărași, Consiliul Județean Olt, din partea Primăriilor localităților Zărnești, Costinești, Vălenii de Munte, dar și din partea Administrației Naționale Apele Române.
Prin proiect se propune finalizarea a 6.500 de locuinţe în primii cinci ani, la un cost unitar de circa 500 de euro/mp, inclusiv TVA, la un curs leu/euro de 4,5. Suprafaţa medie a unui apartament va fi de 81 de mp.
Locuințele de serviciu vor fi repartizate angajaţilor instituţiilor publice care solicită construcţia acestora. Perioada de închiriere se va stipula în contract, iar chiriaşul are obligaţia să predea locuinţa în termen de 30 de zile de la data la care încetează activitatea în localitatea respectivă.