Ordonanţa de urgenţă a fost aprobată marţi, de Guvern, în condiţiile în care premierul Mihai Răzvan Ungureanu a solicitat, în urmă cu două săptămâni, ca numărul actelor normative de acest tip să fie redus. Ordonanţa de urgenţă modifică Legea 31/1990 privind societăţile comerciale.
„A apărut o situaţie de urgenţă care a cerut aprobarea acestei ordonanţe, pentru că există o serie de directive europene pe care România nu le-a aplicat şi exista riscul unei proceduri de infringement (…) Deşi există un interes major al Guvernului de a nu mai emite ordonanţe de urgenţă, această chestiune, care vine în sprijinul societăţilor comerciale, dar şi riscul de infringement au pus Guvernul în situaţia de a aproba acum această ordonanţă”, a justificat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă, iniţiată de Ministerul Justiţiei.
El a arătat că actul normativ reduce în anumite condiţii obligaţia de raportare către acţionari şi asociaţi în cadrul operaţiunilor de fuziune/diviziune şi simplifică formalităţile de publicare a datelor privind modificarea actelor constitutive prin folosirea propriei pagini de internet a societăţii în locul publicării obligatorie în Monitorul Oficial.
Purtătorul de cuvânt a mai susţinut că Executivul Boc a încercat să emită actul normativ solicitat de Comisia Europeană (CE), dar că, probabil, schimbarea de Guvern a întârziat procedura.
În urmă cu două săptămâni, surse participante la o întâlnire a premierului Ungureanu cu secretarii de stat pentru relaţia cu Parlamentul din ministere au declarat agenţiei MEDIAFAX că şeful Guvernului a cerut reducerea numărului de ordonanţe de urgenţă propuse Executivului spre adoptare.