Guvernul a „spart” în două Regia de Activităţi Nucleare
Regia pentru Activităţi Nucleare Drobeta – Turnu Severin a fost divizată, printr-o urdonanţă de urgenţă, într-o parte care include cercetarea în domeniul nucleară, în cealaltă rămânând producţia de apă grea şi regia de termoficare. În mota de fundamentare a Ordonanţei se
Nou-înfiinţata Regie Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) va cuprinde Institutul de Ceretări Nucleare Piteşti – ICN şi Centrul de Inginerie Tehnologică Obiective Nucleare Bucureşti Măgurele – CITON.
RAAN nu-şi va înceta existenţa, va continua să deţină termocentrala din Drobeta Turnu Severin şi filiala ROMAG PROD unde se fabrică apa grea necesară funcţionării Centralei Nucleare de la Cernavodă. Este însă înglodată în datorii, cu conturile blocate de creditori şi cu un viitor incert. De altfel, în nota de fundamentare a Ordonanţei se specifică că separarea cercetării de restul RAAN se face pentru ca acest domeniu „strategic” să fie ocolit de blocajul financiar al RAAN şi să poată continua să funcţioneze în condiţii de stabilitate financiară şi legislativă.
„Din cauza lipsei de finanţare a producţiei de apă grea, RAAN a întâmpinat dificultăţi în asigurarea plăţilor salariale, plata ratelor şi dobânzilor aferente creditelor bancare, situaţie cu repercursiuni asupra sucursalelor SITON şi SCN(nou-înfiinţatele CITON şi ICN)
Potrivit textului de Ordonanţă, RAAN avea, la sfârşitul anului trecut, datorii totale de circa 770 de milioane de lei, din care 500 de milioane la furnizorii de utilităţi şi 200 de milioane de lei la bănci.
Recent, ECONOMICA.NET a relatat despre producţia masivă şi fără sens de apă grea de la RAAN, făcută la comandă politică, pentru a ţine artificial în funcţiune o Regie altfel ineficientă.