Guvernul a stabilit scutirea de la plata impozitului pentru o perioadă de 180 de zile în sectorul HORECA

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni, o ordonanţă care prevede măsuri în sprijinul sectorului HORECA. Potrivit unui comunicat de presă remis de Executiv, ordonanţa adoptată include măsuri în sprijinul mediului economic, definitivate ca urmare a dialogului Guvernului cu reprezentanţii sectoarelor de activitate.
AGERPRES - lun, 31 ian. 2022, 14:15
Guvernul a stabilit scutirea de la plata impozitului pentru o perioadă de 180 de zile în sectorul HORECA

„Astfel, pentru sectorul HORECA, care se confruntă cu lipsă de lichiditate, s-a stabilit prelungirea măsurii privind scutirea de la plata impozitului specific datorat de operatorii economici pentru o perioadă de 180 de zile, calculată de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe. Concomitent, s-a prevăzut şi mecanismul de recalculare a impozitului specific datorat, în sensul scăderii acestei perioade de 180 de zile din totalul de 365 zile ale anului fiscal”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, actul normativ mai prevede reglementări privind flexibilizarea condiţiilor de accesare a eşalonării la plată, scrie Agerpres.

„Se creează posibilitatea depunerii cererii de eşalonare şi de către debitorii aflaţi în procedura insolvenţei, condiţia fiind ca până la data emiterii deciziei de eşalonare aceştia să iasă din procedura de insolvenţă. Totodată, se creează posibilitatea acordării eşalonării la plată şi pentru sumele pentru care s-a stabilit răspunderea, potrivit legislaţiei privind insolvenţa şi/sau răspunderea solidară. Măsura este necesară pentru redresarea contribuabililor care se află în dificultate financiară, pentru care eşalonarea la plată reprezintă un real sprijin”, menţionează Guvernul.

Un alt element de noutate, potrivit Executivului, îl reprezintă încetarea obligaţiilor declarative pentru entităţile care au înscrisă în registrul comerţului menţiunea privind inactivitatea temporară sau pentru cele care au suspendată activitatea, pe perioada inactivităţii sau a suspendării activităţii.

„Măsura are ca scop reducerea poverii administrative a contribuabililor care, în prezent, îşi menţin obligaţiile declarative sau pot obţine un regim de declarare derogatoriu dacă solicită, în cazul în care au înscrisă la registrul comerţului inactivitatea sau au suspendată activitatea (cum este cazul profesiilor libere)”, se mai spune în comunicat.

O modificare a Codului fiscal are în vedere instituirea obligaţiei notarilor publici de declarare a tranzacţiilor din transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia situate sub plafonul neimpozabil de 450.000 lei.

Te-ar mai putea interesa și
Ce cred românii despre „relaţia” cu inteligenţa artificială şi care sunt îngrijorările – studiu RoCoach/Novel Research
Ce cred românii despre „relaţia” cu inteligenţa artificială şi care sunt îngrijorările – studiu ...
Aproape 70% dintre respondenţi se declară "foarte" sau "moderat" îngrijoraţi de modul în care Inteligenţa Artificială (AI) le accesează şi utilizează datele, relevă un studiu realizat de......
Avarie în Gara de Nord. Nu funcționează tabelele de afişaj, panourile de informare şi camerele de vederi
Avarie în Gara de Nord. Nu funcționează tabelele de afişaj, panourile de informare şi camerele de vederi
Sistemul de informare a călătorilor privind sosirea şi plecarea trenurilor s-a defectat, din cauza unui deranjament în ...
Rusia – Veniturile din exporturile de petrol şi gaze au scăzut cu o treime
Rusia – Veniturile din exporturile de petrol şi gaze au scăzut cu o treime
Veniturile Rusiei din exporturile de petrol şi gaze au scăzut în ritm anual cu 33,7% în iunie, la 494,8 miliarde de ruble ...
Ursula von der Leyen contrazisă de membri UE, printre care și România, în privința fondurilor regionale
Ursula von der Leyen contrazisă de membri UE, printre care și România, în privința fondurilor regionale
Majoritatea țărilor UE au criticat reforma propusă discret de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind ...