Guvernul a transmis CE ţinte modificate în creştere pentru deficitul bugetar şi datoria publică
Documentul incluzând noile ţinte a fost înregistrat de către Comisia Europeană la sfârşitul săptămânii trecute.
Conform noilor proiecţii guvernamentale, deficitul bugetar pentru acest an este prognozat la 2,8% din PIB (faţă de 2,3% din PIB prezentat anterior) în termeni ESA (care includ pierderile companiilor de stat – n.r.) şi la 2,2% în metodologia cash (faţă de 1,9% din PIB anterior), în timp ce ţinta pentru anul viitor a fost ridicată de la 1,5% la 2,2% pe ESA. Pentru anii 2014 şi 2015, ţinta de deficit bugetar a fost menţinută la 1,2%, respectiv 0,9%.
„Este o ţintă situată sub limita prevazută de Tratatul de la Maastricht, de 3%, şi, luând în calcul şi perspectiva anului 2014 (în vechiul program se vorbea de perspectiva anului 2013-n.r.), este primul pas către un buget cu un deficit structural de cel mult 0,7% din PIB, determinat de schimbarea dramatică a modelelor financiare ca urmare a crizei”, se arată în document.
Programul transmis CE include şi o nouă ţintă a datoriei guvernamentale, Executivul anunţând că pentru acest an se estimează că nivelul acesteia se va ridica la 34,2% din PIB (comparativ cu 33,9% din PIB anunţat anterior), iar în perioada 2013-2015 nivelul estimat al datoriei publice se va situa sub 34% din PIB (faţă de sub 33,5% din PIB avansat anterior).
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la începutul lunii mai, că rezerva de 5 miliarde de euro existentă la Ministerul de Finanţe este intangibilă, fiind doar pentru plata la timp a creditelor scadente din 2012, iar mărirea salariilor bugetarilor se poate face prin înţelegerea cu FMI de ridicare a deficitului bugetar de la 1,9% la 2,2%.
Bugetul general consolidat a înregistrat în primul trimestru un deficit de 3,4 miliarde lei, reprezentând 0,56 % din PIB, încadrându-se totuşi în ţinta de deficit stabilită cu FMI prin ajustare cu investiţiile realizate, potrivit datelor prezentate la finele luinii martie de Ministerul Finanţelor.