În ofertele sale de joburi şi în angajările efectuate între septembrie 2018 şi septembrie 2022, SpaceX a anunţat – în mod eronat – că nu putea să angajeze decât cetăţeni americani sau posesori de „carte verde” cu statut de rezident permanent, din cauza „legilor privind controlul exporturilor” pe care compania trebuia să le respecte, a precizat Departamentul de Justiţie într-un comunicat.
„Ancheta noastră a stabilit că SpaceX i-a eliminat în mod nedrept pe refugiaţi din cauza statutului lor şi că a impus ceva care a echivalat cu o interdicţie de angajare, fără să ţină cont de calificările lor, încălcând legea federală”, a explicat adjuncta secretarului de stat pentru Justiţie, Kristen Clarke, citată în comunicat.
„Legile privind controlul exporturilor nu impun astfel de restricţii la angajare”, a subliniat Departamentul de Justiţie al Statelor Unite.
Procesul vizează obţinerea unor despăgubiri, inclusiv de natură financiară, „pentru refugiaţii descurajaţi sau îndepărtaţi de posibilitatea de a se angaja la SpaceX din cauza acestei discriminări prezumate”, explică acelaşi comunicat de presă.
O altă companie a miliardarului Elon Musk, Tesla, a fost deja dată în judecată de statul California pentru discriminare rasială practicată în uzina sa din oraşul Fremont.
În decembrie 2021, şase femei au depus de asemenea o plângere împotriva uzinei californiene, acuzând celebrul producător de automobile electrice că a tolerat hărţuirea sexuală la locul de muncă.