„Procurorul general a cerut celor 46 de procurori ai SUA, a căror numire depinde de preşedinte, să-şi prezinte demisiile pentru a asigura o tranziţie uniformă”, a indicat , într-un scurt comunicat, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Justiţie, Sarah Isgur Flores.
Statele Unite se împart teritorial, din punct de vedere judiciar, în 94 de districte, care au un procuror numit de preşedinte la recomandarea unui senator.
Este o tradiţie ca procurorii să-şi pună mandatul la dispoziţia noului conducător de la Casa Albă şi, de aceea, mulţi dintre cei numiţi de Obama şi-au părăsit biroul după preluarea preşedinţiei, pe 20 ianuarie, de către Donald Trump, însă un număr de 46 de procurori s-au menţinut în activitate până în prezent.
Până ce noii procurori vor fi confirmaţi, procurorii de carieră vor ocupa locurile eliberate şi se vor dedica cercetării şi urmăririi persoanelor acuzate de crime violente”, a arătat Flores, în comunicatul său.
EFE aminteşte că administraţia lui Barack Obama a permis procurorilor numiţi de predecesorul său George W.Bush (2001-2009) să rămână în funcţie până când erau numite persoanele ce urmau să îi înlocuiască.