„Este un lucru pe care îl evaluăm în aceste zile cu toate instituţiile implicate, e un lucru foarte bun şi un exemplu foarte bun pe care ni-l daţi, pentru că, dacă nu am avea legea securităţii cibernetice, dacă ea nu va fi operaţionalizată, ne va fi foarte greu să intervenim în asemenea cazuri. Legea care a trecut ieri de Curtea Constituţională realmente creează pârghiile pentru ca statul român să intervină mult mai eficient în cazul unor asemenea pericole”, a afirmat Burduja, la Palatul Victoria, întrebat în legătură cu decizia Comisiei Europene de a nu mai lăsa angajaţii să folosească aplicaţia TikTok şi ce înseamnă acest lucru pentru România.
El a adăugat că România a interzis prin lege antivirusul rusesc şi a luat o serie de măsuri.
„Am emis un ordin de ministru, cred că săptămâna trecută, prin care toate instituţiile din România au o listă de furnizori de soluţii software care nu sunt agreaţi, acum au un termen de o lună de zile, două luni în care trebuie să şi facă acest inventar şi să înlocuiască soluţiile care au funcţii identificate drept vulnerabile”, a spus ministrul.
Întrebat despre faptul că Senatul are cont de TikTok şi mulţi parlamentari apar pe această aplicaţie, el a menţionat că este o analiză care trebuie făcută cu „maximă seriozitate”.
„România a fost printre primele state europene care au interzis prin lege autorităţilor să cumpere asemenea soluţii. Deci, şi aici trebuie să analizăm şi, odată ce vom avea o analiză finală, vom emite o dispoziţie în acest sens. (…) Vom lua o decizie de îndată ce finalizăm această analiză pentru că nu vrem să generăm o reacţie adversă, dacă nu este cazul în acest moment”, a explicat Sebastian Burduja.
Joi, Comisia Europeană a anunţat că interzice instalarea aplicaţiei chineze de social media TikTok pe toate dispozitivele electronice de serviciu ale personalului său, pentru a proteja datele instituţiei, o decizie denunţată de reţeaua de socializare, au relatat agenţiile internaţionale de presă.
De asemenea, în SUA, aplicaţia este considerată o ameninţare la adresa securităţii naţionale și a fost interzisă la sfârşitul lui decembrie pe telefoanele funcţionarilor din administraţie. Recent, şi angajaţii agenţiilor federale au fost somaţi să procedeze la fel. Canada și India au adoptat decizii similare.