Guvernul apelează la metoda fostului Cabinet: Scoate bani din Fondul de rezervă pentru arierate

Guvernul a amânat cu încă un an, ca şi Cabinetul Ungureanu, aplicarea restricţiilor din Legea finanţelor publice locale care stabilesc condiţiile în care autorităţile locale mai pot primi bani din Fondul de rezervă şi a decis ca din această sursă să fie alocate fonduri pentru arieratele spitalelor.
Economica.net - mie, 15 mai 2013, 18:32
Guvernul apelează la metoda fostului Cabinet: Scoate bani din Fondul de rezervă pentru arierate

Achitarea arieratelor de către autorităţile locale este unul dintre principalele angajamente asumate constant de România în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi nerespectat de fiecare dată.

Luni, premierul Victor Ponta a declarat că, în momentul de faţă, România nu îndeplineşte criteriul, dar că acesta trebuie îndeplinit până în iunie, când este board-ul FMI, şi că, în caz contrar, acordul cu Fondul nu va intra în boardul instituţiei financiare.

Legea finanţelor publice locale stabileşte, în forma modificată din 2010, că Guvernul alocă bani din Fondul de rezervă numai acelor unităţi administrativ-teritoriale ale căror plăţi restante înregistrate la sfârşitul anului anterior celui în care se solicită alocarea de sume sunt mai mici decât plăţile restante consemnate la finele anului anteanterior celui în care este formulată solicitarea.

Printr-o ordonanţă de urgenă aprobată în şedinţa de miercuri, Guvernul a decis însă ca această condiţie să fie suspendată până la 31 decembrie 2013.

La aceeaşi procedură a apelat şi Guvernul Ungureanu, în luna aprilie a anului trecut, pentru plata arieratelor.

Prin ordonanţa aprobată miercuri, Executivul a mai stabilit că, tot prin derogare de la Legea finanţelor publice, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului pot fi alocate, până la sfârşitul acestui an, prin hotărâre de guvern, sume şi pentru plata arieratelor înregistrate de spitalele din subordinea autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale.

Legea finanţelor publice prevede în mod clar că Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului se repartizează unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat şi ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, pentru finanţarea unor „cheltuieli urgente sau neprevăzute” apărute în timpul exerciţiului bugetar.

Arieratele reprezintă acele plăţi restante cu o vechime mai mare de 90 de zile.

Acordul cu FMI expiră în vara acestui an, iar autorităţile de la Bucureşti şi-au propus să încheie o nouă înţelegere financiară.

Te-ar mai putea interesa și
Pregătiri intense pentru deschiderea parțială a autostrăzii Pitești-Curtea de Argeș, parte a lotului 5 din autostrada Pitești-Sibiu. Deja se lucrează la sensul giratoriu pentru descărcarea traficului în drumul național
Pregătiri intense pentru deschiderea parțială a autostrăzii Pitești-Curtea de Argeș, parte a lotului 5 din autostrada ...
Constructorul lotului 5 al autostrăzii Pitești Sibiu se pregătește intens pentru deschiderea a circa jumătate din autostrada Pitești-Curtea de Argeș, programată pentru luna viitoare....
Peste 10.000 de candidaţi susţin astăzi examenul de intrare în Rezidenţiat
Peste 10.000 de candidaţi susţin astăzi examenul de intrare în Rezidenţiat
10.575 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine duminică examenul de intrare în Rezidenţiat, dintre care 3.993 de ...
Noi modificări de preț la carburanți. Motorina devine și mai scumpă decât benzina, care sunt prețurile acum
Noi modificări de preț la carburanți. Motorina devine și mai scumpă decât benzina, care sunt prețurile acum
În ultimele zile, evoluțiile prețurilor benzinei și motorinei la pompă au fost divergente. Benzina s-a ieftinit, iar ...
Gazprom chiar a oprit livrările de gaze către Austria sâmbătă dimineață. Cum se descurcă austriecii
Gazprom chiar a oprit livrările de gaze către Austria sâmbătă dimineață. Cum se descurcă austriecii
Compania energetică austriacă OMV a declarat că livrările de gaze din Rusia s-au oprit sâmbătă la ora 6 dimineața ...