Guvernul aprobă suplimentarea numărului de lucrători nou-admiși în România

Numărul de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România a fost suplimentat cu 8.000, dintre care 4.000 permanenţi şi 4.000 detaşaţi, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.
Economica.net - joi, 02 aug. 2018, 14:44
Guvernul aprobă suplimentarea numărului de lucrători nou-admiși în România

„Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, suplimentarea cu 8.000 a contingentului pe tipuri de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România (4.000 permanenţi şi 4.000 detaşaţi). Decizia de suplimentare a contingentului a fost adoptată după ce, în anul 2018, s-a observat o creştere cu peste 50% a numărului de avize de muncă eliberate (numărul avizelor de angajare pentru lucrători permanenţi eliberate în 2018 s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017). Raportat la numărul cererilor de eliberare a avizelor de muncă depuse în primele luni ale anului, s-a constatat că acestea au crescut cu 55%, în perioada 01.01 – 03.05.2018”, se menţionează în comunicatul oficial.

Potrivit sursei citate, contingentul pe tipuri de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România, stabilit iniţial pentru anul 2018, a fost de 7.000, dintre care: 4.000 lucrători permanenţi, 1.200 lucrători detaşaţi, 700 lucrători ICT (persoane transferate în cadrul aceleiaşi companii), 500 lucrători înalt calificaţi, 400 lucrători sezonieri, 100 lucrători stagiari şi 100 lucrători transfrontalieri.

Totodată, din datele centralizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, a rezultat că, din totalul locurilor de muncă vacante înregistrate în primul trimestru al anului 2018, care au fost puse la dispoziţia persoanelor aflate în căutare de loc de muncă aflate în evidenţele acestei instituţii, 31.464 au fost declarate în mod repetat de către angajatori ca fiind neocupate.

În acelaşi timp, Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) a transmis Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale că, la începutul lunii iulie, erau deja eliberate aproximativ 3.000 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi, iar contingentul de avize de detaşare era epuizat. „În contextul în care, la acea vreme, erau încă 204 cereri de eliberare în curs de soluţionare şi Inspectoratul General pentru Imigrări a semnalat faptul că a primit o serie de solicitări din partea mai multor companii care derulează, în principal, proiecte de dezvoltare imobiliară, Guvernul a decis majorarea numărului de lucrători permanenţi de la 4.000 la 8.000 şi a celor detaşaţi de la 1.200 la 5.200”, noteză Guvernul.

Datele înregistrate de către IGI arată că, până în luna iulie, au fost eliberate 4.395 de avize de angajare/detaşare, cele mai multe pentru cetăţeni din Vietnam (1.520), Turcia (568), Nepal (358), Serbia (275), Sri Lanka (261), China (253) şi Moldova (181).

De asemenea, statistica Inspecţiei Muncii relevă că, la ora actuală, sunt activi 17.089 de salariaţi cetăţeni străini non UE-SEE, cei mai mulţi din Turcia (3.627), China (2.120), Moldova (1.787) şi Vietnam (1.554). Principalele domenii de activitate în care lucrează cetăţenii non UE-SEE în România sunt: restaurante, construcţia de nave şi structuri plutitoare, comerţ cu ridicată îmbrăcăminte şi încălţăminte şi lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale.

Pe de altă parte, Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, o Hotărâre prin care sunt modificate cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă pentru asigurarea protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor legate de prezenţa agenţilor chimici. Astfel, documentul stabileşte, la nivel naţional, valorile-limită de expunere profesională pentru 31 de agenţi chimici prevăzuţi în anexă la Directiva (UE) 2017/164, ţinând seama de valorile-limită orientative stabilite la nivel european.

Te-ar mai putea interesa și
53% dintre francezi vor ca guvernul Barnier să cadă
53% dintre francezi vor ca guvernul Barnier să cadă
Aproximativ 53% dintre francezi doresc ca guvernul premierului Michel Barnier să cadă din cauza furiei față de bugetul propus, potrivit unui sondaj Ifop-Fiducial pentru Sud Radio....
Obligația nouă pentru firmele cu peste 50 de angajaţi de la 1 ianuarie: raportul de sustenabilitate
Obligația nouă pentru firmele cu peste 50 de angajaţi de la 1 ianuarie: raportul de sustenabilitate
Anul 2025 vine cu o serie de noutăți pentru companii, printre care se numără și obligația întocmirii rapoartelor de ...
„Atac masiv” asupra infrastructurii energetice din Ucraina
„Atac masiv” asupra infrastructurii energetice din Ucraina
Ucraina a raportat joi un "atac masiv" asupra infrastructurii sale energetice şi a declarat că a trebuit să efectueze ...
Intrarea României în Schengen creează îngrijorări legate de păstrarea forței de muncă
Intrarea României în Schengen creează îngrijorări legate de păstrarea forței de muncă
O eventuală intrare a României în Spaţiul Schengen îmi provoacă un pic de îngrijorare legată de forţa de muncă, ...