Guvernul ar putea anunţa în următoarele zile granturi de 350 de milioane de euro pentru industria ospitalităţii
„Lucrurile se întâmplă, se întâmplă în ritmul lor şi în capacitatea resurselor pe care Guvernul le are la dispoziţie. De la o zi la alta sper că vom anunţa faimoasele granturi – din acel un miliard de euro 350 de milioane sunt adresate industriei ospitalităţii, o parte sunt pentru investiţii, o parte pentru capital de lucru. Acest lucru cu siguranţă că va ajuta industria să evolueze, chiar dacă ştim foarte bine că mai sunt anumite detalii de adaptat, pentru anumite tipuri de companii”, le-a transmis Răzvan Pîrjol patronatelor din Hoteluri, Restaurante şi Cafenele (HoReCa), în cadrul unei conferinţe organizate de Federaţia Industriei Hoteliere din România.
Domeniul HoReCa, grav afectat financiar de criza provocată de coronavirus, are alocat, în Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, anunţat de Guvern la începutul lunii iulie, un buget total de 350 de milioane de euro, sub formă de granturi de maximum 125.000 de euro disponibile companiilor.
Secretarul de stat însărcinat cu coordonarea turismului a subliniat că agenţiile de turism au fost mult mai greu afectate de criză decât hotelurile.
„Toate problemele industriei ospitalităţii sunt astăzi prezente pe masa ministerului, a Guvernului, chiar şi a premierului. Este o situaţie dificilă la nivel mondial pentru industria ospitalităţii. Toate activităţile legate de ospitalitate sunt afectate. Dacă hotelierii au avut oarecum capacitatea să-şi reducă pierderile şi să înceteze temporar activitatea, gândiţi-vă la agenţiile de turism, care au trebuit să-şi continue activitatea în toată această perioadă şi care au consumat din aceeaşi şuncă de care vorbea un coleg, şuncă care bineînţeles că a ajuns la şorici şi la cotor, ca să spun aşa”, a afirmat Răzvan Pîrjol.
La rândul său, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane şi reprezentant al patronatelor din HoReCa, Dragoş Anastasiu, a arătat că în prezent industria turistică este scoasă ţap ispăşitor, cu concursul mass-media, pentru creşterea numărului de infectări.
„Suntem într-un moment în care, prin prisma acestei situaţii pandemice, continuăm să fim restricţionaţi şi se adâncesc restricţiile, ceea ce ne afectează economic în mod dramatic. Suntem în acelaşi timp ţapi ispăşitori, pentru că în întreaga mass-media, opinia publică, reinfectările vin de pe litoral, de la cluburi unde, ca să zic aşa, pun în ghilimele, ‘un popor inconştient’ face ce nu trebuie să facă, şi aproape 50% din industrie este, din punct de vedere financiar, la capătul puterilor. Adică, cum spunea un coleg ieri, toată şunca pe care am avut-o în pod a fost mâncată, şi acum nu mai avem ce mânca”, a afirmat Dragoş Anastasiu.