Proiectul de ordonanţă mai prevede înfiinţarea unui comitet interministerial, având ca rol realizarea, până la 31 decembrie 2017, unei analize a stadiului privind organizarea instituţională şi a statelor de funcţii pentru toate autorităţile şi instituţiile publice din administraţia publică şi de a propune măsuri pentru eficientizarea managementului în resursele umane din administraţia publică centrală.
Potrivit proiectului de act normativ aflat pe ordinea de zi a şedinţei Executivului, de la data intrării în vigoare a ordonanţei până la data de 31 decembrie 2017 se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, inclusiv procedurile demarate în vederea ocupării posturilor vacante, din autorităţile şi instituţiile publice prevăzute în textul ordonanţei, respectiv ‘autorităţile şi instituţiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea privind finanţele publice 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, cu excepţia autorităţilor administrative autonome’.
Prin excepţie, prevede proiectul, se continuă procedurile de ocupare a posturilor pentru care anunţurile de concurs au fost publicate în Monitorul Oficial al României, până la data intrării în vigoare a ordonanţei, respectiv au fost îndeplinite obligaţiile de publicitate instituite în sarcina instituţiilor şi autorităţilor publice, conform prevederilor legale în vigoare, după caz.
Totodată, prin derogare de la alineatul privind suspendarea concursurilor, prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor, cu justificarea necesităţii şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinaţie în buget.
În proiectul de act normativ se mai precizează că prevederile privind suspendarea concursurilor de ocupare a posturilor nu se aplică unităţilor sanitare publice şi instituţiilor din învăţământul de stat.
Coordonarea comitetului, definit ca organism consultativ, fără personalitate juridică, este asigurată de prim-ministru şi, în lipsa acestuia, de către secretarul general al Guvernului.