Guvernul ar putea avea soluţii „nedeclarate” pentru compensarea reducerii TVA – EY
‘Modificările propuse în Codul Fiscal vizează şi reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 18% începând cu 1 ianuarie 2018. De asemenea, se propune o cotă redusă de TVA de 9% la carne, peşte, legume şi fructe. Măsurile de reducere a TVA sunt menite să susţină şi să impulsioneze economia şi să determine o creştere a veniturilor clasei de mijloc’, precizează comunicatul EY România.
Potrivit acestuia, deşi binevenită, aplicarea de la 1 ianuarie 2016 a modificărilor propuse ar crea un deficit bugetar de aproximativ 16 miliarde de lei, pe care Guvernul susţine că îl poate recupera treptat începând cu 2015.
‘După majorarea cotei standard de TVA de la 19% la 24% în 2010, evaziunea fiscală în cazul acestei taxe a atins cote maxime. Dacă se aşteaptă, prin opoziţie, că o reducere a cotei de TVA va conduce implicit şi la diminuarea fraudei fiscale, aceasta nu este de ajuns. Este posibil ca Guvernul să aibă soluţii (nedeclarate) şi ne putem aştepta din nou la reduceri ale investiţiilor sau la reducerea unor cheltuieli bugetare. Totuşi, sperăm că aceste măsuri de relaxare fiscală, dacă vor fi adoptate, vor fi susţinute şi de o intensificare a acţiunilor pentru combaterea evaziunii fiscale, precum şi pentru colectarea la bugetul statului a impozitelor şi taxelor’, spune EY România.
Prin introducerea cotei reduse de TVA 9% pentru carne, peşte, fructe şi legume, arată specialiştii companiei de consultanţă, România se alătură majorităţii statelor Uniunii Europene care au implementat o astfel de cotă.
‘De asemenea, este o măsură cerută şi aşteptată de mediul de afaceri care, cel puţin în principiu, ar crea o competitivitate reală pe piaţa de profil. Sperăm ca această reducere a cotei de TVA să aibă efectele aşteptate şi din perspectiva bugetară – în principal reducerea evaziunii fiscale, creşterea consumului şi, implicit, creşterea veniturilor bugetare din TVA. Dar, totodată, că se bazează pe o analiză a rezultatelor obţinute ca urmare a reducerii în anul 2013 a cotei de TVA la pâine şi produse de panificaţie’, se explică în comunicat.