Guvernul ar trebui să reducă subvenţiile la încălzire şi să utilizeze, în schimb, sursele regenerabile – patronat

Guvernul ar trebui să reducă nivelul ridicat al subvenţiei pentru încălzirea prin sistemul centralizat şi să valorifice, în schimb, sursele regenerabile de care dispune ţara, concomitent cu creşterea randamentului centralelor, se arată într-un comunicat al Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), remis, luni, AGERPRES.
Economica.net - lun, 11 iul. 2016, 09:53
Guvernul ar trebui să reducă subvenţiile la încălzire şi să utilizeze, în schimb, sursele regenerabile - patronat

‘PIAROM constată o lipsă de interes alarmantă, atât din partea Ministerului Energiei, cât şi din partea Ministerului Mediului, faţă de posibilitatea valorificării superioare a unor resurse energetice regenerabile. Acestea permit mobilizarea resurselor existente local, crearea de energie termică necesară încălzirii localităţilor, crearea de locuri de muncă şi reducerea poluării’, se arată în comunicat.

Astfel, PIAROM solicită Guvernului să ceară de urgenţă acestor ministere, precum şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, să prezinte soluţii cu privire la încălzirea localităţilor din România în iarna 2016 – 2017.

‘Ne declarăm împotriva menţinerii unui nivel major de subvenţionare a căldurii (circa 700 milioane de lei în iarna 2015 – 2016), în condiţiile ignorării inadmisibile de către autorităţile competenţe a soluţiilor tehnice capabile să asigure atât valorificarea mai mare a resurselor regenerabile (biomasă, biogaz, apă geotermală), cât şi creşterea la minimum 80%, etapizat, a randamentului sistemelor de încălzire’, mai spun investitorii români.

Ei au susţinut că problema încălzirii localităţilor României este limitată la discutarea relaţiei ELCEN-RADET la nivelul municipiului Bucureşti, în condiţiile în care, din 315 sisteme de încălzire centralizată, mai sunt fizic utilizabile circa 40.

‘Constatăm cu regret, că, în contradicţie cu demersurile publice făcute din februarie 2016 la nivelul tuturor autorităţilor statului, în principal la nivelul Ministerului Energiei, programele naţionale PNAER 2010, ca şi Planul Naţional de valorificare a biomasei, sunt ignorate de decidenţii politici, continuându-se dezbaterea publică având unic obiectiv producerea de energie electrică’, se mai arată în comunicat.

Potrivit PIAROM, Ministerul Energiei şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice trebuie să informeze public, cu maximă urgenţă, asupra modului în care se va asigura încălzirea cetăţenilor în iarna 2016 – 2017 şi asupra măsurilor concrete privind asigurarea obiectivelor de eficienţă energetică impuse României prin directivele UE.

Te-ar mai putea interesa și
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
Valoarea totală a ajutoarelor de stat aprobate în România a atins, în perioada 2019-2023, suma de 1,3 miliarde euro, iar peste 62% din proiectele de ajutor de stat aprobate au fost acordate......
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Una dintre cele mai rare și valoroase proprietăți istorice din România, un ansamblu de 4 case tradiționale cu șură ...
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) anunță că a rezolvat o mare parte din erorile noului portal al Registrului ...
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu drept prim-ministru al României