Întreruperea plăţilor pentru POR de către CE obligă guvernul să achite 750 de milioane de lei

Economica.net
01 04. 2012
fonduri_ue__proiecte__46130100

În vara anului trecut, în urma unor nereguli constatate pe zona de achiziţii publice, Comisia Europeană (CE) a întrerupt rambursările pentru axa prioritară 2 din Programul Operaţional Regional, plăţile fiind reluate la sfârşitul anului trecut.

În acest context, pentru a putea acoperi în primele trei luni ale acestui an plăţile aferente proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Regional (POR), Guvernul a autorizat Ministerul Dezvoltării Regionale să se împrumute cu 650 milioane lei din fondurile obţinute de stat din privatizare şi păstrate la Trezorerie.

Un document guvernamental relevă însă că Executivul se confruntă în continuare cu probleme de finanţare a acestor proiecte, din cauza nivelului redus al solicitărilor de plată care pot fi transmise la Bruxelles, şi va fi obligat să recurgă din nou la banii păstraţi la trezorerie din privatizări anterioare.

„În condiţiile epuizării prefinanţării CE, ca urmare a existenţei unei diferenţe substanţiale între procentul de prefinanţare acordat de Comisia Europeană, respectiv 9% pentru Fondul European de Dezvoltare Regională din suma alocată POR, şi procentul de prefinanţare acordat de România beneficiarilor de proiecte finanţate prin POR din instrumente structurale, de maxim 30%, cât şi valorii reduse a aplicaţiilor de plată transmise la CE pe baza cheltuielilor efectuate de beneficiari, este necesară identificarea altor surse de finanţare a cheltuielilor efectuate în cadrul POR”, se arată în document.

Astfel, Guvernul va autoriza ministerul de resort să se împrumute de la trezorerie, din vărsăminte din privatizare, cu încă 750 milioane lei, din care 215 milioane lei pentru luna aprilie, 265 milioane lei pentru luna mai şi 270 milioane lei pentru luna iunie.

În cazul în care sumele rambursate de Comisia Europeană nu vor acoperi integral împrumutul, din cauza unor cheltuieli care ulterior sunt constatate drept neeligibile, Ministerul Dezvoltării va achita diferenţa din bugetul propriu.

Prin Programul Operaţional Regional, autorităţile române finanţează proiecte privind îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale, creşterea calităţii serviciilor turistice, promovarea brandului turistic naţional, dotarea cu echipamente a bazelor pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, reabilitarea siturilor industriale poluate, dezvoltarea microîntreprinderilor, restaurarea patrimoniului cultural.