Plan naţional pentru angajarea tinerilor la patru luni de la terminarea şcolii. În stil românesc

În aprilie 2012, Ministrul Muncii de la acea vreme, Claudia Boghicevici, anunţa intenţia guvernului de a a face un plan naţional prin care îşi asuma ca în termen de patru luni de la finalizarea studiilor ori să le ofere tinerilor un loc de muncă, ori să-i încadreze într-un curs de formare profesională, la finalul căruia să fie angajabili. Vestea bună e că Guvernul merge înainte cu planul naţional de ocupare a tinerilor. Vestea proastă e că, în realitate, planul de ocupare nu urmăreşte crearea de locuri de muncă pentru tineri.
Cristina Şomănescu - mar, 26 feb. 2013, 22:01
Plan naţional pentru angajarea tinerilor la patru luni de la terminarea şcolii. În stil românesc

Claudia Boghicevici anunţa anul trecut un plan îndrăzneţ de ocupare a tinerilor prin prisma obiectivelor propuse: ori locuri de muncă pentru tineri, ori înrolarea lor într-un curs de formare, perfecţionare la absolvirea căruia să fie angajabili. Ambele obiective urmau să fie îndeplinite de guvern în cel mult patru luni de la absolvirea şcolii de către tineri.

Între timp, s-a schimbat guvernul, şi odată cu el, şi ministrul Muncii. Ce s-a întâmplat cu planul de ocupare a tinerilor?

Actualul Minister al Muncii a decis elaborarea, în cadrul unui grup de instituţii, a planului național privind locurile de muncă pentru tineri, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii Ministerului de resort. Guvernul României a gândit acest plan printr-o serie de modificări aduse Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea forţei de muncă.

Pe hârtie, planul e îndrăzneţ. Iată, declarativ, care sunt priorităţile guvernului român, sintetizate în planul naţional de ocupare:
• crearea de noi locuri de muncă prin implementarea programelor de dezvoltare a antreprenoriatului în rândul tinerilor;
• stagii de ucenicie şi de formare profesională la locul de muncă pentru tineri pentru dobândirea de experienţă profesională;
• consiliere şi orientare în carieră a tinerilor, mai ales a celor cu nivel scăzut de calificare;
• recunoaşterea competenţelor dobândite de tineri în sistemul informal sau nonformal de educaţie şi formare profesională.

În realitate, la cea mai importantă întrebare care gravitează în jurul planului naţional de ocupare – câte locuri de muncă pentru tineri sunt prevăzute de guvern în acest proiect – Ministerul Muncii răspunde ambiguu că planul de ocupare a tinerilor vizează „creşterea şanselor de ocupare a tinerilor şi reducerea timpului petrecut de tineri în şomaj„.

„Precizăm că acest plan identifică priorități de acțiune în domeniul ocupării tinerilor și măsuri subsumate acestora, prin a căror implementare se urmărește reducerea timpului petrecut în şomaj şi inactivitate de către tineri și creșterea şanselor lor de ocupare. De asemenea, menționăm că măsurile incluse în cadrul planului vizează sprijinirea tinerilor care nu au un loc de muncă şi stimularea inserţiei cât mai rapide a acestora pe piaţa muncii”, ne-au răspuns oficialii Ministerului Muncii.

Când se face planul şi cât costă

Ministerul Muncii nu ştie când va fi implementat planul naţional de ocupare, dar ne-a asigurat că planul se face.
Proiectul planului național privind locurile de muncă pentru tineri a fost transmis spre consultare instituțiilor financiare internaționale cu care România a încheiat un Memorandum de Înțelegere. Au fost preluate recomandările formulate de aceste instituții, iar forma finală a planului a fost transmisă membrilor grupului de lucru în vederea agreării acesteia”, ne-au explicat oficialii Ministerului Muncii.
Următorul pas în direcţia implementării planului constă în avizarea acestuia de către ministerele de linie implicate în elaborare și implementare, ca să poată fi transmis spre aprobare, prin Memorandum, guvernului României, au conchis oficialii Ministerului Muncii.

Ministerul Muncii nu ne-a putut comunica nici câţi bani va aloca Guvernul ca să implementeze planul naţional de ocupare a tinerilor.

Marele plan naţional e de fapt o exigenţă a UE

În realitate, planul Gguvernului de a găsi tinerilor un loc de muncă la absolvirea şcolii nu e o iniţiativă originală.
Planul naţional de ocupare a tinerilor e rezultatul angajamentului statelor UE la reuniunea Consiliului European informal din 30 ianuarie 2012. În cadrul acestei reuniuni, statele membre şi-au asumat că vor pregăti planuri naţionale pentru ocuparea forţei de muncă, cu accent pe combaterea şomajului ridicat în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16-24 de ani.

Cum a văzut UE planurile naţionale de ocupare a tinerilor şomeri

Potrivit Consiliului European, planurile naţionale de ocupare trebuie să fie o „garanţie pentru tineri, ori că vor fi încadraţi în muncă, ori că vor fi cuprinşi într-o formă de învăţământ sau curs de formare profesională (la absolvirea căruia să fie angajabili), în termen de patru luni de la terminarea şcolii”, informaţie confirmată de Minister pentru ECONOMICA.NET.

Atenţie, însă! „Garanţia pentru tineri” care va fi asumată de guvernele statelor UE se referă la faptul că autorităţile se angajează să le propună tinerilor şomeri o ofertă de muncă de calitate, rămâne de văzut dacă tinerii şomeri o vor găsi interesantă şi o vor şi accepta.

„La data de 30 ianuarie 2012, membrii Consiliului European informal au adoptat Declaraţia comună Spre o Consolidare Favorabilă Creşterii şi o Creştere Favorabilă Ocupării Forţei de Muncă, recomandând implementarea unor măsuri concrete cu privire la ocuparea forţei de muncă, educaţie şi la formare profesională. La nivelul statelor membre, aceste măsuri trebuie abordate integrat în cadrul planurilor naţionale privind locurile de muncă, centrate pe implementarea „garanţiei pentru tineri”, ne-au mai spus reprezentanţii Ministerului Muncii.

Punctual, Declaraţia Consiliului European conţine recomandări făcute statelor membre ca să crească angajabilitatea tinerilor şomeri şi să se concentreze pe creşterea substanţială a numărului de stagii de ucenicie şi de formare profesională la locul de muncă.

În ce stadiu se află proiectul CE care „desenează” planurile naţionale de ocupare a tinerilor

„Comisia Europeană a lansat pe 5 decembrie 2012, pachetul privind ocuparea tinerilor care cuprinde – ca principală componentă – propunerea de Recomandare a Consiliului privind instituirea unor „garanţii pentru tineri”, ca răspuns la creşterea îngrijorătoare a şomajului în rândul acestei categorii, în ultimii patru ani”, au explicat oficialii Ministerului Muncii pentru ECONOMICA.NET.

Proiectul de Recomandare privind înființarea unei garanții pentru tineri se află în dezbatere în cadrul propunerii de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind Programul Uniunii Europene pentru Schimbare Socială și Inovare, ne-au mai spus oficialii Ministerului Muncii. Recomandarea urmează să fie aprobată de miniștrii de resort din statele membre UE în cadrul reuniunii Consiliului Ocupare, Politică Socială, Sănătate și Afacerile Consumatorului care va avea loc pe 28 februarie, ne-au spus oficialii Ministerului Muncii.
La finalul acestui traseu birocratic, garanția pentru tineri va fi implementată în toate statele membre putând fi finanțată din FSE (2014 – 2020) și din Fondul de Coeziune, au conchis oficialii Ministerului Muncii.

Rămâne de văzut dacă România va pune în aplicare Recomandarea CE privind crearea de locuri de muncă pentru tineri sau profesionalizarea acestora ca să devină angajabili.

Urgenţa unor planuri naţionale de ocupare: unul din cinci tineri din UE e şomer

„La nivelul Uniunii Europene, numărul tinerilor aflați în șomaj a ajuns la 5,52 milioane, ceea ce înseamnă că mai mult de un tânăr din cinci nu are loc de muncă, fapt care evidențiază dificultățile crescânde legate de tranziția de la studii la viața profesională”, ne-au spus oficialii Ministerului Muncii.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...