Guvernul austriac a anunțat că a atacat în justiție încadrarea energiei nucleare drept energie verde

Austria a atacat în justiţie decizia Uniunii Europene de a eticheta drept 'verde' energia provenită din energie nucleară sau gaz, a anunţat luni, la Viena, ministrul austriac pentru Acţiune Climatică, Leonore Gewessler, potrivit DPA şi Reuters, transmite Agerpres.
AGERPRES - lun, 10 oct. 2022, 18:36
Guvernul austriac a anunțat că a atacat în justiție încadrarea energiei nucleare drept energie verde

Anunţând acţiunea deschisă la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ), ea a spus că, deşi sprijină în general sistemul de clasificare al UE privind sursele sustenabile, se opune ideii de a considera centralele electrice alimentate din astfel de surse ca fiind sustenabile.

Informația a fost anunțată vineri de către presa austriacă, fără însă ca ea să fie confirmată atunci de Guvernul austriac sau de Curtea Europeană de Justiție.

„Mă opun cu toată forţa mea încercării de a eticheta ca fiind verzi, prin uşa din spate, energia nucleară şi gazul”, a spus ea.

Austria nu deţine nicio centrală nucleară.

Comisia Europeană a decis anul trecut să eticheteze producţia de electricitate bazată pe energie nucleară, hidroenergie şi energie eoliană ca fiind prietenoasă cu mediul, iar din 2023 unele centrale electrice alimentate cu energie nucleară sau gaz vor fi clasificate la fel.

Includerea în sistemul de clasificare al UE pentru activităţi sustenabile urmăreşte sprijinirea identificării unor astfel de proiecte în scop de investiţii.

Acţiunea în justiţie împotriva Comisiei Europene se bazează pe argumente juridice substanţiale, a spus Leonore Gewessler, potrivit căreia, în conformitate cu noua clasificare, o surse de energie sustenabilă nu trebuie să aducă la agravarea problemelor de mediu.

Or, a precizat ea, energia nucleară este legată de „riscuri incalculabile”, scoţând în evidenţă dezastrele nucleare de la Cernobâl şi Fukushima şi îngrijorările în legătură cu centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, care este în prezent sub ocupaţie rusă. Iar arderea de gaz natural produce cantităţi uriaşe de CO2, a mai spus ministrul austriac.

Leonore Gewessler a mai atras atenţia că Bruxellesul şi-a depăşit autoritatea, pentru că o astfel de decizie politică privind energia nucleară, cu efecte atât de puternice, nu este în competenţa sa.

Ea a declarat de asemenea că Luxemburgul şi-a exprimat deja sprijinul pentru Austria în acest caz şi alte ţări ar putea face la fel.

Citește și:

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Deca: Școlile se vor închide acolo unde situația o impune
Deca: Școlile se vor închide acolo unde situația o impune
Activitatea didactică cu prezenţă fizică va fi suspendată acolo unde situaţia o impune, a afirmat duminică ministrul Educaţiei Ligia Deca în contextul avertizărilor meteorologice. ...
Alegerile prezidenţiale din România pot creşte volatilitatea leului pe termen scurt;impactul pe termen lung va fi minim (analiză)
Alegerile prezidenţiale din România pot creşte volatilitatea leului pe termen scurt;impactul pe termen lung va fi minim ...
Alegerile prezidenţiale din România pot creşte volatilitatea leului pe termen scurt, însă impactul pe termen lung va ...
Aproximativ 1,87 miliarde de ambalaje SGR s-au reîntors din piaţă, până la 1 septembrie
Aproximativ 1,87 miliarde de ambalaje SGR s-au reîntors din piaţă, până la 1 septembrie
Numărul ambalajelor cu sigla SGR returnate de pe piaţă, la data de 1 septembrie 2024, a fost de aproximativ 1,87 de miliarde, ...
Produsele tradiţionale, vinurile şi pensiunile agroturistice din zona Buzăului, promovate la Terra Madre 2024 de la Torino
Produsele tradiţionale, vinurile şi pensiunile agroturistice din zona Buzăului, promovate la Terra Madre 2024 de la Torino
Comunitatea Slow Food Buzău Land, care reuneşte în prezent peste 32 de membri, respectiv fermieri, producători de alimente, ...