România, anumite regiuni bulgare şi croate, o mare parte a Spaniei şi trei departamente franceze (Bouches-du-Rhone, Guyana şi Mayotte) erau deja clasificate în „zona roşie”.
Pe această listă au fost adăugate miercuri Parisul şi departamentele limitrofe Seine-Saint-Denis, Val-de-Marne, precum şi Sarthe, Hérault şi Alpes-Maritimes, potrivit site-ului ministerului.
Autorităţile sanitare belgiene consideră că sejururile în străinătate sunt un important factor de risc în propagarea virusului în regat, unde numărul noilor contaminări (mai puţin de 500 pe zi) a început din nou să scadă, după o recrudescenţă în perioada iulie-august.
În august, 22% dintre persoanele testate pozitiv la coronavirus reveneau dintr-o călătorie, potrivit cifrelor comunicate miercuri de institutul ştiinţific de sănătate publică Sciensano.
În plus, în această lună la Bruxelles, numai 40% dintre călătorii care reveneau dintr-o zonă roşie au acceptat să se supună testelor teoretic obligatorii, a relatat agenţia de presă Belga.
Spania şi Franţa se află printre ţările unde circulaţia coronavirusului este din nou problematică.
Miercuri, premierul francez Jean Castex a făcut apel la populaţia ţării să acţioneze în „spiritul responsabilităţii” în contextul recrudescenţei epidemiei. „În urmă cu câteva săptămâni aveam circa 1.000 de cazuri pe zi care erau diagnosticate, iar astăzi avem în jur de 3.000”, a subliniat el.
Înainte de Belgia, Germania a clasificat în urmă cu două zile Parisul drept „zonă de risc” pentru virus, alături de alte departamente din Ile-de-France şi din regiunea Provence-Alpes-Cote d’Azur.
Toată Spania, cu excepţia insulelor Canare, precum şi capitala belgiană Bruxelles şi mai multe regiuni din România, Bulgaria şi Croaţia sunt considerate la fel de autorităţile de la Berlin. Germanii ce revin din aceste zone trebuie să se supună unui test şi unei perioade de carantină obligatorie.