PIB-ul Marii Britanii ar urma să înregistreze o creştere de 1,1% anul acesta şi de 1,8% în 2021, după ce în martie 2019 Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară (OBR) previziona un avans de 1,4% în 2020 şi de 1,6% în 2021.
Prognoza anunţată miercuri de Rishi Sunak a fost finalizată înainte de extinderea epidemiei de coronavirus (Covid-19) şi de turbulenţele care au urmat pe pieţele financiare globale.
Economia britanică a crescut cu 1,4% în 2019, după un avans de 1,3% în 2018, o performanţă peste estimările analiştilor. Pe lângă incertitudinile legate de Brexit, economia a fost afectată de escaladarea tensiunilor comerciale globale.
Rishi Sunak a avertizat că economia se confruntă cu „un impact semnificativ” în urma răspândirii epidemiei, chiar dacă efectul va fi temporar, şi a anunţat un plan de stimulare fiscală de 30 miliarde de lire sterline (39 miliarde de dolari).
„Economia noastră este robustă, finanţele publice sunt solide, serviciile noastre publice sunt bine pregătite. Voi face orice este necesar pentru a sprijini economia”, a declarat ministrul britanic de Finanţe în Parlamentul de la Londra.
Aceasta a anunţat măsuri pentru sprijinirea companiilor care se confruntă cu probleme financiare, suspendarea sau întârzierea achitării unor taxe.
Şi Banca Angliei (BoE) a anunţat miercuri o reducere surprinzătoare a dobânzii de politică monetară cu o jumătate de punct procentual, în încercarea de a proteja economia britanică de efectele negative provocate de epidemie.
Membrii comitetului de politică monetară de la BoE au decis, pentru prima dată după luna august 2016, să reducă dobânda de referinţă până la 0,25% de la 0,75%, a informat banca centrală într-un comunicat de presă.
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi-a revizuit deja, în jos, la 0,8% estimările privind ritmul de creştere economică înregistrat de Marea Britanie în 2020, un an crucial pentru negocierile cu privire la relaţia comercială viitoare între Bruxelles şi Londra.