Într-o scrisoare ce conţine această solicitare, Hague îl avertizează totodată pe liderul naţionalist scoţian că astfel de negocieri ‘vor fi îndelungate şi complexe, iar rezultatul poate fi mai puţin convenabil decât situaţia actuală’ şi îl întreabă totodată dacă are un ‘plan B’ pentru situaţia în care integrarea în UE va eşua. De asemenea, ministrul Hague îi cere lui Salmond clarificări în legătură cu discursul pe care-l va susţine luni la Colegiul Europei din oraşul belgian Bruges, unde va vorbi despre Scoţia şi UE.
‘Populaţia Scoţiei merită să primească toate datele înainte de a lua cea mai importantă decizie din istoria naţiunii noastre’, explică Hague în scrisoare, făcând referire la referendumul de pe 18 septembrie pe tema independenţei faţă de Marea Britanie.
La rândul său, Salmond i-a răspuns tot printr-o scrisoare în care vorbeşte despre ‘rolul constructiv pe care o Scoţie independentă îl poate juca în UE’, mai ales că această provincie dispune de resurse petroliere ce pot contribui la ‘securitatea energetică a Europei’. El acuză guvernul de la Londra că ‘a refuzat în mod repetat’ să întrebe Comisia Europeană despre aspectele legale în cazul în care Scoţia obţine independenţa.
Campania pentru referendumul de pe 18 septembrie s-a intensificat în ultima vreme în Marea Britanie, unde a început o dezbatere aprinsă cu privire la consecinţele unui eventual vot în favoarea independenţei. Unul dintre aspectele cele mai controversate este moneda, Salmond dorind păstrarea lirei sterline, opţiune pe care însă guvernul de la Londra o respinge.