Guvernul britanic interzice reclamele la mâncare nesănătoasă înainte de ora 21:00 – plan naţional împotriva obezităţii
„Ştim că obezitatea creşte riscul de boli grave şi de a muri de coronavirus, este deci vital să luăm măsuri pentru a îmbunătăţi sănătatea naţiunii noastre şi pentru a proteja NHS (Serviciul naţional de sănătate publică)”, a declarat luni ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, într-un comunicat citat de Agerpres.
Campania „O sănătate mai bună”, lansată de autorităţile sanitare britanice, „îi va invita pe oameni să adopte un mod de viaţă mai sănătos şi să piardă din greutate dacă au nevoie de acest lucru”, au detaliat într-un comunicat reprezentanţii ministerului citat, care vor să lupte astfel împotriva „acestei bombe cu efect întârziat care este obezitatea”.
Printre măsurile anunţate luni figurează interdicţia de difuzare la televiziune şi pe internet a reclamelor la alimente nesănătoase înainte de ora locală 21:00, „când copiii sunt cel mai predispuşi la expunere”, precum şi obligativitatea impusă restaurantelor şi unităţilor de tip fast-food cu peste 250 de angajaţi să publice numărul de calorii ale preparatelor din meniurile lor.
Supermarketurile vor trebui să renunţe la promoţiile organizate pentru preparate „junk food” şi vor fi vizate de „interdicţia de a plasa acele produse alimentare în spaţii-cheie din magazinele lor, precum în faţa caselor de marcat şi a intrărilor”.
Reţete medicale pentru plimbări pe bicicletă
În paralel cu extinderea ramurilor NHS consacrate pierderii în greutate, medicii generalişti britanici vor fi de asemenea încurajaţi „să prescrie exerciţii fizice” pentru pacienţii lor.
Potrivit unei surse de la Downing Street Nr. 10, citată de agenţia britanică Press Association (PA), această măsură ar putea să ia forma unor proiecte-pilot în cartiere în care rezidenţii au o sănătate precară, unde medicii vor putea „să prescrie sesiuni de mers cu bicicleta”, care vor fi facilitate prin furnizare de echipamente şi crearea unor piste separate.
Acest plan a fost făcut public după ce un studiu al PHE (Serviciul de sănătate publică din Anglia) a dezvăluit sâmbătă că persoanele obeze prezintă riscuri suplimentare de 40% de a muri din cauza noului coronavirus.
Iniţiativa reprezintă o întoarcere la 180 de grade a poziţiei exprimate de prim-ministrul Boris Johnson, care, în trecut, s-a declarat împotriva „taxelor pe păcatele noastre” şi unei abordări „materne” a statului. El însuşi a trebuit să fie spitalizat în această primăvară la terapie intensivă după ce a contractat COVID-19 şi a spus de mai multe ori că severitatea simptomelor sale a fost cauzată, printre altele, de faptul că este supraponderal.
Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, le-a cerut luni concetăţenilor să mai slăbească puţin, folosind ca exemplu propria luptă cu greutatea de dinainte de a contracta noul coronavirus pentru a încuraja populaţia să facă mai mult sport, relatează Reuters.
„Tot timpul am dorit să slăbesc şi, la fel ca mulţi oameni aflaţi în situaţia mea, când cresc, când scad în greutate. Însă de când m-am recuperat după coronavirus, am tot mai mult grijă de sănătatea mea”, a spus el într-o înregistrare video postată pe Twitter.
„Am mai puţin cu peste şase kilograme, dar când am ajuns la terapie intensivă şi mă simţeam foarte rău, aveam mult peste greutatea normală, eram prea gras”, a spus el.
În vârstă de 56 de ani, Johnson şi-a exprimat speranţa că noua campanie nu este „excesiv de autoritară şi de cicălitoare”.
Intervenţia premierului britanic survine în contextul în care cercetările arată că persoanele obeze sau supraponderale au un risc mai mare de deces sau de a contracta o formă mai puternică a bolii în cazul infectării cu coronavirus.
Guvernul britanic nu a furnizat detalii despre finanţarea planului de sănătate, însă cotidianul The Guardian a evaluat costul măsurilor incluse în acest proiect la 10 milioane de lire sterline (11 milioane de euro).
În Marea Britanie, aproape două treimi (63%) din totalul adulţilor depăşesc greutatea corporală considerată sănătoasă, 35% dintre ei fiind supraponderali şi 28% obezi, potrivit datelor guvernamentale. Un copil din trei din categoria de vârstă 10-11 ani este supraponderal sau obez în această ţară.