Ministrul de finanţe britanic George Osborne a explicat în faţa parlamentarilor că a identificat economii de 12 miliarde de lire sterline (17 miliarde euro) ”în cheltuielile sociale” şi 5 miliarde de lire sterline ”în evaziunea fiscală şi dezechilibrele din sistemul nostru fiscal”.
Obiectivul executivului de la Londra este de a reduce deficitul bugetar ca proporţie din PIB astfel încât să se ajungă la un uşor excedent până în 2019-2020.
”Guvernelor li se cere să menţină acel excedent în perioade normale, adică atunci când nu este recesiune sau o încetinire semnificativă a creşterii economice. Nu trebuie decât să vă uitaţi la actuala criză din Grecia pentru a realiza că dacă o ţară nu îşi ţine sub control împrumuturile pe care le ia, atunci împrumuturile preiau controlul asupra ţării”, a afirmat ministrul de finanţe britanic.
”Marea Britanie cheltuieşte prea mult, se împrumută prea mult şi productivitatea noastră slabă arată că nu ne pregătim suficient, nu construim destul şi nu investim suficient de mult”, a explicat Osborne.
El a adăugat că proiectul de buget prezentat miercuri presupune investiţii anuale de cel puţin 37 de miliarde de lire sterline în consolidarea fiscală suplimentară.
Miercuri, în faţa reşedinţelor oficiale ale premierului britanic şi ministrului de finanţe britanic din Downing Street s-au adunat mai mulţi demonstranţi anti-austeritate. În cursul zilei sunt prevăzute proteste şi în alte oraşe britanice, manifestaţiile fiind susţinute de sindicate şi de formaţiunile politice de extremă-stânga.