Acest anunţ deschide calea pentru cea mai mare privatizare derulată în Marea Britanie în ultimii 30 de ani. Firma de consultanţă financiară Dealogic estimează că oferta publică iniţială va valoriza Royal Mail la 2,5 miliarde de lire sterline (3,7 miliarde de dolari).
Guvernul de coaliţie de la Londra intenţionează să cedeze controlul la Royal Mail şi să păstreze doar o participaţie minoritară. De asemenea, cei aproximativ 150.000 de angajaţi ai Royal Mail vor primi acţiuni gratuite astfel că vor controla o participaţie de aproximativ 10%. Vince Cable a precizat că mărimea ofertei publice iniţiale va depinde de condiţiile de pe piaţaă, cererea investitorilor şi obiectivul guvernului de a obţine valoare pentru contribuabili.
‘Obiectivul cheie al reformării pieţei poştale este să protejăm un serviciu care funcţionează şase zile pe săptămână de care companiile şi comunităţile din întreaga ţară depind. Pentru aceasta Royal Mail are nevoie de acces la capitalul privat deoarece piaţa poştală se schimbă’, a declarat Cable.
Însă sindicatele au criticat intenţia guvernului de a privatiza Royal Mail, îngrijorate de degradarea condiţiilor e muncă pentru cei aproximativ 150.000 de salariaţi. ‘O privatizare ar însemna o revenire la politicile din anii 80’, a declarat Billy Hayes, preşedintele CWU, sindicatul care reprezintă două treimi din salariaţii Royal Mail.
În anii 1980 şi 1990, sub Margaret Thatcher şi John Major, au avut loc o serie de mari privatizări în Maera Britanie care au vizat în special companiile de utilităţi (British Gas), telecomunicaţii (British Telecom) sau transportul feroviar (British Rail).
Royal Mail domină piaţa serviciilor poştale din Marea Britanie chiar dacă monopolul său de 350 de ani asupra livrărilor de scrisori a luat sfârşit în 2006 ca urmare a liberalizării pieţei. În exerciţiul 2012-2013 Royal Mail a realizat un profit net de 566 milioane de lire sterline şi o cifră de afaceri de 9,279 miliarde de lire sterline.