Guvernul bulgar a decis să relaxeze restricțiile înainte de alegeri, în ciuda faptului că pandemia a atins un nou vârf în țară

01 04. 2021
bulgaria_sofia_98765678_72834100

„Ne aflăm cu siguranţă în vârful celui de-al treilea val, însă lucrurile se vor aranja în următoarele săptămâni”, a declarat în faţa presei ministrul Sănătăţii, Kostadin Anghelov.

Închise în urmă cu zece zile, restaurantele şi cafenelele şi-au redeschis terasele. Sălile de sport, piscinele, cinematografele, teatrele, circurile şi muzeele pot din nou să primească public, însă doar la 30% din capacitate.

Grădiniţele îi vor primi pe copii de luni, la o zi după alegeri, iar elevii vor reveni la clasă o săptămână mai târziu.

„Trebuie găsit un echilibru între sănătatea psihică şi sănătatea fizică”, a adăugat ministrul, anticipând criticile.

Citiți și: Bulgaria intră în lockdown total, după ce sistemul sanitar a ajuns la limită (economica.net)

Personalul din serviciile de urgenţă a denunţat imediat într-un comunicat decizia, spunând că este „o perdea de fum” şi „o ameninţare la adresa pacienţilor”.

Peste 10.000 de persoane sunt spitalizate în această ţară de aproape şapte milioane de locuitori, care are una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate din Uniunea Europeană (UE).

În capitala Sofia, ambulanţele trebuie să ducă bolnavi de la terapie intensivă înapoi la domiciliul lor din cauza lipsei de paturi.

„Când introducem restricţii, o jumătate dintre oameni ne reproşează că îi privăm de cultură şi de sport, iar când deschidem, cealaltă jumătate ne insultă”, a spus inspectorul general pentru sănătate, Anghel Kuncev.

În privinţa participării la alegerile legislative, Institutul Alpha Research a transmis că 46% dintre alegătorii chestionaţi într-un sondaj sunt îngrijoraţi din cauza COVID-19.

Citiți și: Eurostat: Bulgaria şi România, cele mai scăzute costuri orare ale forţei de muncă în UE (economica.net)

Socialiştii din opoziţie ar putea fi penalizaţi din cauză că electoratul lor este mai în vârstă, ceea ce ar însemna că acesta va avea o prezenţă mai redusă la urne decât de obicei.