Guvernul bulgar s-a angajat să păstreze impozitele directe la un nivel scăzut
Prim-ministrul s-a angajat că impozitul pe venit va rămâne 10%, transmite BTA. ‘În condiţiile unei competitivităţi puternice, impozitele mici sunt un avantaj pe care nu ne putem permite să-l pierdem, cel puţin în viitorul apropiat’, a declarat Oreşarski.
De asemenea, taxa pe valoare adăugată va rămâne la nivelul de 20%. Premierul crede că introducerea unor cote diferenţiate a TVA are mai multe dezavantaje decât avantaje.
Anul trecut, deficitul bugetar al Bulgariei a fost de 1,8% din Produsul Intern Brut, unul dintre cele mai mici din Europa. Până în anul 2016, acesta va trebui redus sub 1%, a adăugat Oreşarski.
El a mai spus că guvernul nu intenţionează să renunţe la consiliul monetar prin care cursul de schimb al monedei naţionale leva este legat de cel al monedei europene. Oreşarski a argumentat că singurul avantaj al renunţării la cursul constant al monedei naţionale ar fi stimularea exporturilor, dar că experienţa Bulgariei din ultimii 15 ani de când există consiliul monetar arată că acesta are multe avantaje în cazul economiilor mici şi deschise, precum cea bulgară.
Oreşarski a mai comentat faptul că sistemul bancar al Bulgariei a rămas stabil în timpul crizei financiare, spre deosebire de sistemele bancare ale multor ţări din vestul Europei.
Una dintre priorităţile guvernului actual este reindustrializarea ţării, dar Oreşarski s-a angajat că în acest scop nu vor fi folosiţi bani publici. El a spus că guvernul nu va investi în întreprinderi care au dat faliment şi va evita pe cât se poate să ajute unele companii de stat cu probleme.