Aceste blindate BTR de concepţie sovietică au fost fabricate în anii ’60 şi ’70. În pofida vechimii lor, reprezentanţi ai formaţiunilor guvernamentale de la Sofia dau asigurări că respectivele transportoare blindate sunt în stare tehnică bună, iar pachetul de ajutor militar destinat Ucrainei include de asemenea echipamente suplimentare şi piese de schimb.
Parlamentul bulgar a aprobat pe 21 iulie o cerere asupra acestui ajutor militar pentru Ucraina formulată de noul guvern al premierului pro-european Nikolai Denkov. Socialiştii din partidul PSB şi partidul naţionalist pro-rus ‘Renaşterea’ (‘Vazrajdane’) s-au opus acestei decizii, cel din urmă vorbind despre „o trădare şi o ruşine”.
Venit la Sofia la începutul lunii iulie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Bulgariei mai multă asistenţă militară. Noul guvern bulgar a anunţat ulterior un pachet de ajutor militar destinat Ucrainei, pe care, din cauza diviziunilor provocate de acest subiect în Bulgaria, a ales să nu-l detalieze, dar care pare să nu se limiteze doar la cele 100 de transportoare blindate.
Bulgaria este o mare producătoare de muniţii, compatibile în special cu armele de concepţie sovietică aflate în dotarea armatei ucrainene. Tema ajutorului militar pentru Ucraina este un subiect controversat în Bulgaria, ţară cu legături tradiţionale puternice cu Rusia. În timp ce fostul premier filo-occidental Kiril Petkov (demis anul trecut prin moţiune de cenzură) a susţinut puternic oferirea de ajutor militar Ucrainei, preşedintele Rumen Radev s-a opus.
În ciuda acestei opoziţii a preşedintelui, guvernul lui Petkov a livrat Ucrainei încă din primele zile ale invaziei ruse arme şi muniţii, dar prin intermediul unor state terţe, iar de atunci industria bulgară de armament lucrează la capacitate maximă şi a avut anul trecut exporturi record de circa patru miliarde de euro.