Guvernul caută un investitor care să finanţeze CupruMin cu cel puţin 40-50 milioane euro

Economica.net
27 02. 2013
cupru-min_61792000

Decizia a fost luată, miercuri, de Guvern printr-un memorandum prezentat de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, în care se arată că societatea CupruMin are nevoie de finanţare pentru retehnologizare, cheltuieli de mediu şi noi decopertări, astfel încât să îşi mărească zona de exploatare.

Având în vedere că societatea Cuprumin este angajată în câteva procese, inclusiv cu fostul câştigător al licitaţiei de privatizare anterioare, Roman Copper, Guvernul nu a mai putut opta pentru varianta privatizării, ci pentru cea a unei asocieri cu un investitor, a spus Vosganian.

„Din partea investitorilor, se presupune să furnizeze o sumă de bani în situaţia în care sunt traderi pe piaţă sau, eventual, chiar infrastructură tehnologică, dacă sunt producători pe piaţă. Sumele de bani vor fi folosite pentru modernizarea utilajelor, pentru onorarea obligaţiilor de mediu şi pentru continuarea decopertărilor. Un nivel minim care să justifice eficienţa acestei acţiuni ar fi undeva la 40-50 milioane de euro”, a precizat ministrul.

Potrivit acestuia, Ministerul Finanţelor a acceptat ca 50% din profitul operaţional să rămână la dispoziţia CupruMin pentru a putea onora obligaţiile iminente de mediu, de circa două milioane de euro.

Vosganian a precizat că, în acest moment, Guvernul nu ia în calcul înstrăinarea unor acţiuni ale CupruMin, ci doar o asociere pe o activitate specifică.

„Investitorul oferă resurse financiare, CupruMin, în schimb, achită cu produsul finit. Preţul la care se va tranzacţiona produsul finit va fi corelat cu evoluţia preţurilor pe pieţele bursiere internaţionale”, a spus Vosganian.

El nu a oferit detalii cu privire la procedura de selecţie a investitorului, dar a precizat că îşi propune ca investitorul să fie identificat până la jumătatea acestui an.

În primăvara anului trecut, CupruMin a fost oferit la vânzare cu un preţ de pornire de 57,3 milioane euro, dar privatizarea a fost oprită din cauza neînţelegerilor cu Roman Copper, câştigătorul licitaţiei. Reluarea procesului de trecere în proprietate privată a Cupru Min a fost asumată în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional.

Ovidiu Bărbulescu, ovidiu.barbulescu@mediafax.ro