„Constituţia oferă această posibilitate”, a subliniat Rusnok pentru www.aktualne.cz, oferind un răspuns la întrebarea dacă un Guvern demisionar ar mai putea să rămână în funcţie încă „timp de trei sau patru luni”.
Guvernul Rusnok are şanse mici să obţină miercuri votul de încredere în Parlament, ţinând cont de modul de repartizare a forţelor politice în cadrul Camerei inferioare.
Constituţia cehă prevede trei tentative pentru formarea Guvernului, două iniţiate de către şeful statului şi a treia de către preşedintele Camerei inferioare.
Legea fundamentală nu stipulează un anumit termen pentru lansarea celei de-a doua tentative. Preşedintele Milos Zeman nu a dezvăluit până în prezent planurile sale pentru cazul în care Guvernul lui Rusnok va eşua să obţină încrederea.
Alcătuit din miniştri neafiliaţi politic, dar consideraţi ca fiind apropiaţi ai lui Zeman, veteranul stângii cehe, Cabinetul Rusnok este adeseori numit de presă drept „Guvernul prezidenţial”.
Acest cabinet a înlocuit Guvernul de centru-dreapta al lui Petr Necas, care şi-a anunţat demisia la mijlocul lunii iunie după arestarea celei mai apropiate colaboratoare şi şefei Cabinetului său, Jana Nagyova, acuzată că a organizat o operaţiune ilegală de filare a soţiei sale.
Numit la 10 iulie de către preşedintele Zeman, Guvernul lui Rusnok a procedat deja, fără să aştepte votul de încredere, la o serie de schimbări în rândul a numeroase organisme de stat.
Următoarele alegeri legislative în Cehia, o ţară de 10,5 milioane de locuitori afectată de criză, sunt în mod normal prevăzute în mai 2014.