Guvernul condiţionează plata ajutorului financiar către agricultori de achitarea redevenţei la ADS

Economica.net
31 10. 2012
agricultura_recolta_cereale_500x354_06806700

Ordonanța impune ca toți beneficiarii contractelor de concesiune, arendă și alte contracte de exploatare a terenurilor cu destinație agricolă, încheiate de Agenția Domeniilor Statului, să declare și să plătească sumele curente la organele competente, subordonate Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Actul normativ stabileşte însă în acelaşi timp că „plata cu titlul de susținere financiară a agriculturii de către stat este condiționată de plata în termen a redevenței de către beneficiarii contractelor menționate”.

Potrivit Guvernului, urgența adoptării actului normativ este dată de necesitatea asigurării veniturilor publice ale statului printr-o colectare eficientă a creanțelor rezultate din contractele de concesiune, arendă și altele, încheiate cu ADS.

Ministrul Africulturii, Daniel Constantin, a anunţat anterior că redevenţele care trebuie încasate de Agenţia Domeniilor Statului nu vor mai fi colectate de către Ministerul Agriculturii, ci de Ministerul Finanţelor.

În luna mai, agenţia MEDIAFAX a anunţat, citând un proiect de ordonanţă de urgenţă, că Guvernul va tăia din subvenţia producătorilor agricoli care înregistrează datorii la Agenţia Domeniilor Statului, prin deducerea din ajutorul financiar a unei sume similare obligaţiei neachitate, şi nu va mai aştepta ca datoriile, indicate la aproape 100 milioane lei, să fie recuperate în instanţă.

Procedura va fi aplicată atât pentru taxa de îmbunătăţiri funciare datorată Agenţiei Domeniilor Statului de către proprietarii de terenuri pentru întreţinere şi irigaţii, cât şi pentru debitele rezultate din contracte de concesiune şi arendă.

În document se arată că ADS întâmpină greutăţi în recuperarea debitelor, estimate la circa 99 milioane lei, iar singura modalitate de recuperare a acestora o reprezintă în prezent acţiunile în instanţă „care se pot întinde pe o perioadă lungă de timp”, cu implicaţii în creşterea deficitului bugetar.

În aceste condiţii, soluţia identificată de Guvern este ca datoriile să fie recuperate prin deducere cu sumele autorizate la plată de către Agenţia de Plăţi si Intervenţie pentru Agricultură cu titlul de susţinere financiară a agriculturii de către stat, având ca sursă de finanţare exclusiv bugetul de stat.

Efectele anticipate de Executiv prin aplicarea acestei proceduri sunt diminuarea deficitului bugetar prin recuperarea creanţelor printr-o modalitate mai rapidă si eficientă, asigurarea veniturilor necesare funcţionării în bune condiţii a activităţii Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare şi reducerea subvenţiei acordate de la bugetul de stat în acest scop.

Tot în luna mai, premierul Victor Ponta a anunţat că va trimite Corpul de Control să verifice situaţia şi la Agenţia Domeniilor Statului, după ce a primit date care relevă că această instituţie se află într-o situaţie economică dificilă, deoarece înregistrează creanţe care nu au fost încasate. Creanţele ADS erau prezentate de şeful Guvernului ca ridicându-se la 375 milioane lei.

La rândul său, noul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat atunci că preşedintele şi vicepreşedintele ADS au demisionat şi că a cerut o situaţie a redevenţelor pe care Agenţia nu le-a încasat. El a precizat că vor fi căutate soluţii pentru recuperarea banilor.

El a arătat că este vorba de 375 milioane lei, reprezentând valoarea redevenţelor neîncasate de-a lungul timpului, dintre care 130 milioane lei sunt redevenţe aflate la masa credală.

Din suma totală, peste 200 milioane lei reprezintă redevenţe în litigiu în instanţă.