Guvernul a dat liber la cheltuieli de personal, până să echilibreze bugetul cu ordonanța austerității. Salariile bugetarilor vor putea crește fără urmări, în afara legii responsabilității fiscale- Document
Ordonatorii de credite (de la ministere și autorități locale până la companii) vor putea să depășească limitele de cheltuieli cu personalul fără a mai respecta măsurile de echilibrare prevăzute de Legea 69/2010, a responsabilității fiscale, modificată chiar în 2023. Așa reiese din Ordonanța 32, adoptată de Guvern în 24 august anul acesta, adică săptămâna trecută.
„Prin derogare de la prevederile art. 18 alin. (3) din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, se autorizează Ministerul Finanţelor să aprobe modificarea prevederilor trimestriale ale ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat, la titlul „Cheltuieli de personal”, fără
îndeplinirea condiţionalităţii prevăzute la alin. (4) și (5) ale aceluiaşi articol.”, arată unicul articol al documentului citat.
Concret, dacă nu vor mai trebui respectate alineatele citate mai sus, se vor putea depăși sumele alocate pentru cheltuieli cu personalul fără a mai lua măsuri ulterioare de echilibrare. Alin 3 al art 18 din legea responsabilității fiscal bugetare se referă la situațiile în care ordonatorul de credite (de la minister sau autoritate locală până la companii de stat) nu se încadrează în limita trimestrială pentru cheltuieli de personal.
Art 18, alin 3, legea 69/2010:
” În cazurile excepţionale şi temeinic justificate în care un ordonator principal de credite nu se încadrează în limita trimestrială pentru cheltuielile de personal, Ministerul Finanţelor Publice poate aproba majorarea limitei respective, cu condiţia ca ordonatorul principal de credite să facă dovada respectării dispoziţiilor alin. (2) şi a încadrării în bugetul anual aprobat pentru această destinaţie.”
Alineatele 4 și 5 ale aceluiași articol, prevedeau, în același timp, măsuri de reechilibrare în cazul în care se depșeau sumele alocate chletuielilor de personal. Art 4 se referea la economii echivalente cu suma depășită, iar art 5 la măsuri care includ și reducerea numărului de posturi.
Art 18, alin 4, legea 69/2010:
” Ordonatorii principali de credite care se află în situaţia prevăzută la alin. (3) au obligaţia ca, în decursul trimestrului următor trimestrului pentru care a fost majorată limita pentru cheltuielile de personal, să înregistreze economii la cheltuielile de personal în cuantumul sumei cu care a fost majorată limita trimestrială precedentă.”
Art 18, alin 5, legea 69/2010:
” Ordonatorii principali de credite au obligaţia să întreprindă toate măsurile necesare atât pentru îndeplinirea prevederilor alin. (4), cât şi pentru îndeplinirea ţintelor trimestriale pentru cheltuielile totale, inclusiv prin reducerea numărului de posturi finanţate şi bugetele acestora şi, respectiv, disponibilizarea, în condiţiile legii, a unei părţi din personalul încadrat.”