Guvernul danez caută modalități prin care să împiedice flota fantomă de petroliere ruse să mai transporte țiței prin Marea Baltică
Rusia trimite aproximativ o treime din exporturile sale de petrol pe cale maritimă, sau 1,5% din livrările la nivel mondial, prin strâmtorile daneze, poartă de acces la Marea Baltică, astfel încât orice încercare de a opri livrările ar putea duce la creşterea preţului la petrol şi ar afecta finanţele Kremlinului.
De când naţiunile occidentale au impus o plafonare a preţului la petrolul rusesc în încercarea de a reduce fondurile vitale pentru războiul său în Ucraina, Rusia s-a bazat pe o flotă de petroliere adeseori învechite, cu baza şi asigurate în afara Occidentului.
Danemarca a reunit un grup de ţări aliate pentru a evalua măsuri care să vizeze această flotă, a declarat ministrul de Externe Lars Lokke Rasmussen pentru Reuters într-o declaraţie transmisă prin e-mail.
Ministrul danez nu a precizat ce măsuri sunt luate în considerare.
„Există un consens larg asupra faptului că ‘flota fantomă’ este o problemă internaţională şi că sunt necesare soluţii internaţionale”, a declarat Lokke Rasmussen.
„Este important ca orice noi măsuri să poată fi puse în practică şi să fie solide din punct de vedere juridic în ceea ce priveşte dreptul internaţional”, a adăugat el.
Printre ţările implicate în discuţii figurează alte state de la Marea Baltică şi ţări membre ale Uniunii Europene, a precizat ministrul.
Impunerea de restricţii asupra navelor care trec prin strâmtoare ar fi inacceptabilă, a reacţionat ambasadorul Rusiei în Danemarca, Vladimir Barbin, într-o declaraţie pentru Reuters.
„Ameninţarea pentru siguranţa navigaţiei şi mediul marin în Marea Baltică nu sunt vasele cu petrol rusesc, ci sancţiunile impuse de Occident împotriva Rusiei”, a spus Barbin, adăugând că „la aceasta ar trebui să se gândească coaliţia de state înfiinţata la iniţiativa Danemarcei”.
Traversarea liberă a navelor prin apele daneze este garantată de Tratatul de la Copenhaga din 1857, care rămâne valabil şi obligatoriu din punct de vedere juridic, a declarat ambasadorul.
Danemarca şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că vechile nave care transportă petrol prin strâmtorile sale reprezintă un potenţial pericol pentru mediu.