Guvernul de la Berlin a prezentat planurile pentru construirea infrastructurii feroviare de mare viteză Trans-Europ-Express (TEE)

Economica.net
21 09. 2020
tren_de_mare_viteza_57772800

Prin viitoarele legături feroviare Trans-Europ-Express (TEE), de exemplu distanţa dintre Berlin şi Barcelona, via Lyon, ar urma să fie parcursă în 13 ore cu trenul de mare viteză. În prima fază a proiectului mai sunt prevăzute legături între Amsterdam şi Roma, precum şi între Paris şi Varşovia, care vor avea nevoie de îmbunătăţiri majore ale infrastructurii.

A doua fază a iniţiativei are în vedere conectarea sudului Germaniei cu destinaţii din estul şi sudul Europei, precum şi cu oraşe scandinave.

Aceste legături depind de realizarea unor proiecte feroviare majore, cum ar fi cele din jurul oraşului Stuttgart, tunelul Fehmarn Belt între Germania şi Danemarca pe sub Marea Baltică sau tunelul Brenner Base pe sub Alpi între Austria şi Italia.

”Conceptul nostru va fi baza pe care companiile ce operează trenuri de mare viteză şi de noapte vor putea să creeze conexiuni atractive”, a declarat ministrul Andreas Scheuer, înaintea unei întâlniri cu alţi miniştri europeni ai transporturilor la care vor fi discutate aceste propuneri.

Ministrul german a cerut elaborarea unor programe de finanţare europene pentru a face investiţiile şi achiziţiile mai atractive pentru companiile feroviare. ”O reţea TEE de trenuri de noapte şi de mare viteză poate fi creată până în 2025. Dar trebuie să începem acum”, a insistat el.

Scheuer a schiţat planurile sale pentru realizarea unor conexiuni feroviare directe între metropolele europene în luna iunie, înainte ca Germania să preia preşedinţia semestrială a Consiliului UE. Obiectivul său este ca până la încheierea acestei preşedinţii, la sfârşitul anului, să obţină o declaraţie comună a statelor membre.